Όταν τα βαθιά νερά φουσκώνουν

Τί είναι το upwelling ?

Το upwelling είναι ένα ωκεανογραφικό φαινόμενο το οποίο έχει σχέσει με την ανεμική κίνηση του νερού που διαπερνάει πάνω από το επίφάνεια του ωκεανού. Τα βαθιά νερά, τα οποία είναι συμπαγείς, πιο δροσερά και συνήθως πλούσια σε θρεπτικές ουσίες, αντικαταστούν τα πιο ζεστά επιφανειακά νερά τα οποία είναι συνήθως εξασθενισμένα από θρεπτικές ουσίες.

Το Upwelling δημιουργεί πολύ γόνιμες ωκεανικές ακτές, αλλά επίσης παράγει μια δροσερή και σταθερή ακτιακή ατμόσφαιρα με πολύ λίγη βροχώπτωση.

Animation
Κινούμενο σχέδιο για το Upwelling. Οι άνεμοι που φυσάνε διαπερνώντας την επιφάνεια του ωκεανού σπρώχνουν το νερό μακριά από μια περιοχή ώστε να ανεβούν τα νερά που είναι μια στρώση πιο χαμηλά από τα νερά στην επιφάνεια, ώστε να αντικαταστήσουν αυτά τα διιστάμενα επιφανειακά νερά. Πηγή: NOAA.

Όταν το Ελ Νίνιο έρχεται

Όταν η πορεία του upwelling χάνει την δύναμή της, όπως για παράδειγμα πέρα απ'την ακτή του Περού κατά την διάρκεια του Ελ Νίνιο, το σύστημα διακόπτεται δραματικά. Οι συγκεντρώσεις του φυτοπλανγκτού και τα αλιευτικές περιοχές καταρρέουν, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στις αλιευτικές δραστηριότητες. Από την άλλη πλευρά, οι ακτιακοί έρημοι απιτέλους βλέπουν λίγη βροχή.

Η κλιματική αλλαγή έχει επιπτώσεις στην ένταση και γεωγραφική θέση των περιοχών που πάσχουν από upwelling, το οποίο γεγονός έχει, με την σειρά του, σημαντικές συνέπειες στις αλίευτικές βιομηχανίες και σε αυτούς που εξαρτούνται από αυτές τις δραστηριότητες.

Λιπαίνοντας τους ωκεανούς ...

Τα βαθιά νερά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως τα νιτρικά άλατα (NO3) και τα φωσφορικά (PO4), τα οποία είανι αποτέλεσμα αποσύνθεσης των βυθιζόμενων οργανικών υλών από τα επιφανειακά ύδατα.

Όταν φέρονται στην επιφάνεια από τα νερά που έχουν υποστεί upwelling, αυτά τα θρεπτικά συστατικά χρησιμοποιούνται από το φυτοπλαγκτόν, μαζί με διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και ενέργεια φωτός από τον ήλιο, ώστε να παράγουν οργανικές ενώσεις μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης.

Επειδή το φυτοπλαγκτόν είναι στη βάση της ωκεανικλης τροφικής αλυσίδας, η υψηλή συγκέντρωση του φυτοπλαγκτού σημαίνει μεγάλη ποσότητα τροφής για το σύνολο της τροφικής αλυσίδας. Για το λόγο αυτό, οι πιο παραγωγικές αλιευτικές μονάδες στον κόσμο μπορούν να βρεθούν σε αυτές τις περιοχές που πάσχουν συχνά από upwelling.

Zoom Sign
Περιοχές σημαντικού ακτιακού upwelling
Οι ακτιακές περιοχές του κόσμου που πάσχουν σημαντικά από upwelling είναι τονισμένες με κόκκινο χρώμα. Οι περιοχές με upwelling συμπεριλαμβάνουν την ακτιακή Περού, την Χιλή, την Αραβική Θάλασσα, την δυτική Νότιο Αφρική, την ανατολική Νέα Ζηλανδία, την νοτιο-ανατολική Βραζιλιία και την ακτή της Καλιφόρνιας. Πηγή: NOAA.

... και αποξεραίνοντας το έδαφος

Στις ακτές που συνορεύουν με ωκεανικά φουσκώματα, υπάρχει τάση να δημιουργούνται ακτιακοί έρημοι, σχηματίζοντας ένα από τα πιο ξηρά οικοσυστήματα στην Γη. Το φούσκωμα των βαθιών κρύων νερών, οδηγημένα από τα ωκεανικά ακτιακά ρεύματα, προκαλούν πολύ ξηρές εσωτερικές συνθήκες. Αυτοί οι ακτιακοί έρημοι φάινονται στις δυτικές παραλιακές περιοχές των ήπειρων της Αφρικής και της Αμερικής.


Toggle: Debug