1. Welke invloed hebben stromen op ons (3/4)
Natuurbehoud en management van middelen (vervolg)
Grote mariene ecosystemen van de wereld
De oceaanranden kunnen opgesplitst worden in grote mariene ecosystemen (LME = large marine ecosystem), die sterk beïnvloed worden door oceaanstromen en de wisselwerking ervan met de kust. Menselijke activiteiten op zee, langs de kust en langs de oevers van de rivieren van de regio zijn van invloed op de gezondheid van deze ecosystemen.
Elk systeem is een ecologisch geheel dat de territoriale wateren van verschillende naties bestrijkt. Visscholen kruisen regelmatig nationale grenzen.
Bodemerosie in het ene land kan de koraalriffen van een ander bedekken met door rivieren en stromen meegebracht slib (links). Verontreiniging en schadelijke algenbloei kunnen met de stromen van één land naar het volgende meedrijven. Schadelijke soorten, afkomstig van ballastwater dat bij de havens van één land geloosd wordt, kunnen het hele ecosysteem bedreigen.
Duurzaam beheer van deze ecosystemen hangt duidelijk af van samenwerking over de landsgrenzen heen. Als erkenning hiervan heeft de VN een internationaal programma opgezet om het beheer op basis van ecosysteem van de kust- en mariene middelen in de LME's te ondersteunen. Het programma ondersteunt onderzoek om te verzekeren dat beslissingen genomen worden op basis van gedegen wetenschappelijke kennis van ieder systeem, terwijl rekening wordt gehouden met de behoeften van de mensen die in iedere regio leven, bijvoorbeeld door te helpen alternatieven te ontwikkelen voor activiteiten waarvan men weet dat ze schade aan het milieu toebrengen.
De LME-projecten ondersteunen oceanografisch en biologisch onderzoek om het begrip van ecosystemen te verbeteren en socio-economische studies van de wisselwerking tussen mensen en het systeem. Ze moedigen gemeenschapsprojecten aan die bedoeld zijn om het begrip van milieuthema's te vergroten en om duurzame alternatieven te ontwikkelen voor activiteiten die schade aan het milieu toebrengen. Ze organiseren trainingcursussen voor wetenschappers en managers om de onderzoekscapaciteit te verhogen. Tot slot stimuleren en ondersteunen ze regionale samenwerking op politiek niveau om doeltreffende milieubeleidslijnen te ontwikkelen. Zie Links.
Bescherming van bedreigde schildpadden
De zeeschildpaddenpopulaties zijn in recente jaren sterk afgenomen. De voornaamste redenen hiervoor zijn de vernietiging van het habitat en de accidentele vangsten van schildpaden bij het vissen met lange lijnen en haringnetten. Veel landen doen nu een inspanning om broedstranden te beschermen tegen ontwikkeling en verstoring door de mens, maar het is moeilijker om de schildpadden te beschermen eens dat ze naar open zee zwemmen. Schildpadden verspreiden zich over een groot gebied en zoeken vaak voedsel in gebieden met commercieel belangrijke visserijen.
Nu heeft een studie over de migratie van schildpadden een mogelijke oplossing aan het licht gebracht voor het probleem van de bescherming van schilpadden afkomstig van Costa Rica. De studie volgde jonge schildpadden, die op Playa del Grande uit het ei kwamen, op hun weg naar de Zuidequatoriale stroom, door te kijken hoe hun bewegingen door oceaanstromen beïnvloed werden.
De schildpadden volgden een smalle corridor langs de Galapagos eilanden en tot in de Zuidequatoriale stroom, waar ze zich verspreidden. Ieder jaar kruisen jonge schildpadden de equatoriale stromen om een route met lage stromingsenergie te kiezen.
De studie geeft aan dat het misschien mogelijk is deze schildpaddenpopulatie te beschermen door de visvangst in een
beperkt gebied gedurende de schildpadmigratie te sluiten. Soortgelijke studies vinden elders plaats.
Zie Links.
Het LME-project (Large Marine Ecosystem) van Benguela
Eén van de eerste LME's die opgezet werden was de samenwerking tussen Zuid-Afrika, Namibië en Angola om een duurzaam beheer te verzekeren van het Grote Mariene Ecosysteem van de Benguelastroom (BCLME). Dit opwellende ecosysteem is één van de meest productieve regio's ter wereld. Meer over de "Benguela Current LME".