2. Η ρύπανση από πετρέλαιο
Αερομεταφερόμενη επιτήρηση των θαλασσών πετρελαιοκηλίδων
Πολλά από τα παράκτια κράτη σε όλο τον κόσμο λειτουργούν θαλάσσια αεροσκάφη επιτήρησης για την παρακολούθηση των παράκτιων ζωνών τους. Μεταξύ άλλων επισήμων καθήκοντών τους, το έργο τους είναι να αποτρέψουν την την παράνομη και τυχαία ρύπανση από πετρέλαιο των παράκτιων υδάτων. Στη Βόρεια Θάλασσα για παράδειγμα, η εκτιμώμενη εκροή πετρελαίου κατά τα έτη 1980 - 1990 ήταν έως και 50.000 τόνους ετησίως. Εκείνη την εποχή, οι εφημερίδες ανέφεραν σχεδόν καθημερινά για τις πετρελαιοκηλίδες που σκότωσαν θαλασσοπούλια και προκάλεσαν τη ρύπανση των ακτών. Από τότε το ποσό της πετρελαϊκής ρύπανσης στη θάλασσα έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 50%. Η θετική αυτή τάση έχει τις ρίζες του στην τοποθέτηση των αεροσκαφών σε λειτουργία, εφοδιασμένα με όργανα για την ανίχνευση και την ποσοτικοποίηση του πετρελαίου στη θάλασσα.
Οι επιδόσεις των οργάνων πετρελαιοκηλίδων είναι πολλαπλές. Εγκατεστημένα πάνω στα αεροσκάφη, μπορούν να ανιχνεύσουν διαρροές σε αποστάσεις άνω των 20 km. Μετά τον εντοπισμό διαρροής, το είδος και η ποσότητα των ουσιών στην επιφάνεια της θαλάσσας αναλύεται συνήθως σε ύψη πτήσης 300μ. Αυτή είναι η πρόκληση της τηλεπισκόπησης!
Η ανίχνευση διαρροής πάνω από 20 χλμ απόσταση γίνεται με ραντάρ, το οποίο είναι ένα μοναδικό αισθητήρα μεγάλης εμβέλειας. Η ανάλυση της επιφάνειας της θάλασσας σε κοντινή απόσταση επιτυγχάνεται κατά τη διάρκεια της υπέρπτησης πάνω από διαρροές με διάφορα καθοδικά μέσα που χρησιμοποιούν τις εξής φασματικές περιοχές: εγγύς υπεριώδες (UV), ορατό (VIS), υπέρυθρο (IR) και μικροκύματα (MW). Παραδείγματα αυτών των κοντινού φάσματος αισθητήρων είναι ο πολυφασματικός σαρωτής για το UV, VIS και/ή IR, το ραδιόμετρο μικροκυμάτων, καθώς και το fluorosensor λέιζερ.
Η ενεργητική και παθητική λειτουργία είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό των μέσων τηλεπισκόπησης. Οι παθητικοί αισθητήρες ανιχνεύουν τα σήματα τα οποία είναι φυσικά διαθέσιμα, π.χ., το ηλιακό φως που αντανακλάται ή η θερμική ακτινοβολία που εκπέμπεται από ένα στόχο. Παραδείγματα είναι ο πολυφασματικός σαρωτής και το ραδιόμετρο μικροκυμάτων. Οι ενεργοί αισθητήρες παρέχουν τη δική τους πηγή ακτινοβολίας για τον φωτισμό στόχου και την ανίχνευση του σήματος. Παραδείγματα είναι το ραντάρ και το fluorosensor λέιζερ. Οι φωτογραφικές μηχανές και βίντεοκάμερες που χρησιμοποιούνται επίσης για να τηρούν μητρώα στο έδαφος μπορεί να είναι είτε παθητικά είτε ενεργητικά, ανάλογα με το φως της ημέρας ή την χρήση φλας για τον φωτισμό αντικειμένου.
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας 1980, η ανάλυση τωνπετρελαιοκηλίδων γινόταν με οπτικό έλεγχο. Πράγματι, ένας έμπειρος ειδικός για πετρελαιοκηλίδες έχει μάθει να διακρίνει παχή στρώματα πετρελαίου και λεπτότερα στρώματα στην επιφάνεια του νερού από την ειδική εμφάνισή των χρωμάτων τους. Ωστόσο, οι ποσοτικές πληροφορίες σχετικά με το πάχος του πετρελαίου και τον τύπο του πετρελαίου μπορεί να επιτευχθούν μόνο με μέσα τηλεπισκόπησης. Ακολουθήστε τους παρακάτω συνδέσμους για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα μέσα που χρησιμοποιούνται στην εναέρια παρακολούθηση πετρελαιοκηλίδων: