2. De gewasopbrengst schatten

De gewasopbrengst voorspellen

Zoals eerder vermeld moeten we, om schattingen over de toekomstige gewasopbrengst te maken met teledetectiegegevens alleen, de relatie kennen tussen vegetatie-indexen in een bepaald groeistadium van het gewas en de uiteindelijk gewasopbrengst. Historische gegevens van voorgaande teelseizoenen dienen dit doel en de nauwkeurigheid van de voorspelling van de gewasopbrengst neemt toe naarmate de hoeveelheid historische gegevens toeneemt.

Geen twee teelseizoenen zijn echter dezelfde. De verschillende klimatologische condities, de aanwezigheid en intensiteit van stressfactoren en de door de landbouwer toegepaste behandelingen variëren allemaal door de jaren heen en spelen een cruciale rol bij het bepalen van de uiteindelijke gewasopbrengst.

Om meer nauwkeurige voorspellingen te doen is het van essentieel belang om de factoren te bekijken die van invloed zijn op de groei en opbrengst van de gewassen in het lopende jaar. Informatie zoals meteorologische en klimatologische gegevens, bodemeigenschappen en landbouwpraktijken worden gecombineerd met de up-to-date teledetectiegegevens om een model te maken van de gewasgroei en schattingen te doen over de uiteindelijke gewasopbrengst.

Eén zo'n voorbeeld is het Mars Crop Yield Forecasting System (MCYFS) dat gebruikt wordt door de "MARS (Monitoring Agriculture with Remote Sensing) STAT"-sector van de Eenheid Landbouw en Visserij van het Joint Research Centre (JRC).

Naast meteorologische gegevens en landbouwpraktijken wordt in bepaalde modellen ook geografische informatie opgenomen. De inclinatie (helling) van een akker, samen met bodemeigenschappen, kan bijvoorbeeld nuttige informatie geven over het gedrag van oppervlaktewater. Dit is erg belangrijk wanneer de afvloeiing van kunstmest of bestrijdingsmiddelen naar lagere hoogtes geschat moet worden.

Het is ook erg gebruikelijk om een Geografisch Informatiesysteem (GIS) te gebruiken om informatie met betrekking tot bepaalde akkers of gebieden op te slaan. Behalve de geschatte gewasopbrengst omvat andere informatie o.a. het type gewas of gewassen die gedurende het seizoen geteeld worden, de eigenaar van de akker(s), de bodemeigenschappen, evenals historische informatie zoals de gevolgde landbouwpraktijken en een historiek van aanvallen van ongedierte.

Zoom Sign
SPOT image of fields near Berzordf Lake (May 2005)
Een vectorlaag over een satellietbeeld in ware kleuren dat verschillende akkers laat zien.

Doordat de akkergrenzen zijn opgetekend zijn we in staat het totale oppervlak ervan te berekenen, waardoor we de totale productie van gewassen op die akker kunnen schatten. Deze methode wordt gebruikt door de Europese Unie om de financiering onder het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te bepalen.

Teledetectiegegevens en de afgeleide vegetatie-indexen kunnen gebruikt worden om schattingen te maken van gewasopbrengst, mits er in het verleden een relatie is vastgelegd tussen de index(en) en gewasopbrengst voor het bepaalde gewas op de specifieke locatie. Deze zijn slechts ruwe schattingen en zijn niet 100% betrouwbaar. Meer nauwkeurige voorspellingen vergen het gebruik van modellen die deze indexen combineren met aanvullende gegevens, zoals meteorologische gegevens, landbouwpraktijken, bodemeigenschappen, enz. Deze modellen zijn beter aan te passen omdat ze rekening houden met parameters die voor de locatie specifiek zijn, in tegenstelling tot het gebruik van vegetatie-indexen alleen.