2. De gewasopbrengst schatten

Gewasopbrengst enkel op basis van teledetectiegegevens schatten (2/2)

Valsekleurencomposiet van SPOT 5 van landbouwakkers in Saksen, Duitsland, bij het meer van Berzdorf.
Bron: Satellite Imaging Corporation en SPOT Image Corporation

Dus, hoe kunnen we de gewasopbrengst schatten door enkel een teledetectiebeeld te gebruiken? Eerdere researchstudies hebben satellietbeelden van verschillende data vergeleken met statistische gegevens van de gewasopbrengst van de akkers die op het beeld te zien zijn (Idso et. al., 1977; Maas, 1988; Serrano et. al., 2000; Shanahan et. al., 2001). Het beeld werd gewoonlijk verwerkt om één of meer vegetatie-indexen te berekenen (meer informatie hier) en de waarden van de indexen die met een akker/gebied overeenkwamen werden vergeleken met de opbrengst van die akker/dat gebied.



Op deze manier zijn er veel relaties gecreëerd tussen vegetatie-indexen en gewasopbrengst. Ieder van die relaties werkt echter alleen voor het specifieke gewas in het specifieke gebied, en alleen wanneer de teledetectiegegevens werden verkregen op het specifieke tijdstip in het jaar. Zelfs dan schommelt de nauwkeurigheid van het schatten van de uiteindelijke opbrengst van jaar tot jaar. Niettemin is het gebruik van enkel vegetatie-indexen een snelle en gemakkelijke methode om ruwe schattingen van de gewasopbrengst te maken.

Op de twee beelden links kunnen we een composiet met valse kleur en de berekende "Normalised Difference Vegetatie-index" zien. Bij de laatste is er slechts één waarde gekoppeld aan iedere pixel, wat de reden is waarom hij er zwart-wit uitziet. Witte pixels hebben hoge NDVI-waarden en zwarte pixels hebben lage NDVI-waarden.

De NDVI is een van de meest algemeen gebruikte indexen voor studies met betrekking tot landbouw en vegetatie in het algemeen, vooral wanneer de vegetatiebedekking hoog is.

Vraag: Welke punten van overeenkomst kunnen je zien tussen beide beelden?

Antwoord