2. Ürün Verim Tahmini

Sadece uzaktan algılama verileri kullanarak ürün verim tahmini (2/2)

Berzdorf Gölü, Saxony, Almanya yakınlarındaki zirai alanların SPOT5 sahte renk kombinasyonu ile oluşturulmuş görüntüsü.
Kaynak: Satellite Imaging Corporation and SPOT Image Corporation

Sadece uzaktan algılama verilerini kullanarak ürün verimini nasıl tahminleyebiliriz? Daha önceki çalışmalar, farklı zamanlarda çekilmiş uydu görüntülerini istatistiksel verim bilgilerini de kullanarak karşılaştırdılar.(Idso et. al., 1977; Maas, 1988; Serrano et. al., 2000; Shanahan et. al., 2001). Görüntü genellikle bir veya birden fazla bitki örtü indeksi ile hesaplandı ve bu alanlara ait indeks değerleri, arazideki/tarladaki verim ile karşılaştırıldı.



Çoğu bitki indeksi ve ürün verimi arasındaki ilişki bu yolla yaratıldı. Bununla beraber, bu bağıntıların her biri sadece belli ürün türlerinde, belli bir alanda ve uzaktan algılanmış verinin yılın belli zamanında alınmış olması şartı ile geçerli olmuştur. Bu sebepten verim tahminin doğruluğu seneden seneye değişir. Buna rağmen bitki indekslerinin tek başına kullanımı verim tahminin kabaca yapılması için hızlı ve kolay bir yoldur.

Sol taraftaki iki görüntüde, sahte renk kombinasyonunu ve NDVI değeri ile oluşturulmuş alanları görüyoruz. İkincisinde her piksel için siyah veya beyaz arasında bir değer vardır. Beyaz pikseller yüksek, siyah pikseller ise düşük NDVI değerini gösterir.

NDVI, özellikle bitki örtüsü yoğun olduğunda, tarım ve bitki örtüsü ilişkili çalışmalarda en çok kullanılan indekslerden biridir.

Soru: İki görüntü arasında ne gibi benzerlikler vardır?

Cevap