1. De toestand van gewassen monitoren

Ziektes en ongedierte bestrijden

Naast het identificeren van gestresseerde planten door gebrek aan voedingsstoffen of water, kan teledetectie ook helpen bij het beschermen van de planten tegen potentiële aanvallen van ongedierte, schimmels of bacteriën. Door landbouwkundige kennis met teledetectiegegevens te combineren is het mogelijk om een vroegtijdige waarschuwing te krijgen en te voorkomen dat gewassen getroffen worden door ongedierte of een ziekte, door in een vroeg stadium de gepaste actie te ondernemen.

Zoom Sign
Water content of crop fields with thermal imaging
Kartering van de delta van de Mississippi-rivier met identificatie van de gebieden waar de kans het grootst is dat insecten zullen aanvallen.
Bron: Environmental Health Perspectives, Volume 108 (3), maart 2000

Het bovenstaande multispectrale beeld identificeert katoenplanten die vanwege gunstige omstandigheden sneller groeien dan andere. Deze planten (te zien in rood) zijn de meest waarschijnlijke doelwitten voor een aanval van ongedierte of ziektes. Met deze kennis hoeven pesticiden enkel aangebracht te worden op de gemarkeerde zones, wat de kosten van de behandeling en, het allerbelangrijkst, de hoeveelheid in het milieu vrijkomende chemicaliën vermindert.

Het is ook mogelijk de omvang van de door ongedierte en ziektes veroorzaakte schade te beoordelen door soortgelijke methodes te gebruiken als die welke gebruikt worden om gestresseerde planten te identificeren. De symptomen van die aanvallen veroorzaken gewoonlijk het afbreken van chlorofyl en zoals eerder getoond is, kunnen we de vermindering van chlorofylconcentraties in de planten identificeren via teledetectie.

Vraag: Kijk naar de patronen op bovenstaand beeld. Kun je uitleggen waarom sommige katoenplanten sneller groeien dan andere?

Antwoord

 

Zoom Sign
Moth larvae on leaves
Een mottenlarve die aan een blad vreet. De schade kan gedetecteerd worden met teledetectiegegevens door het verlies aan bladoppervlak te schatten.
Bron: Mel Evans, Associated Press

Naast het verlies aan chlorofyl kunnen ongedierte en ziektes de vernietiging van hele bladeren veroorzaken, wat leidt tot een vermindering van het totale bladoppervlak en als gevolg daarvan, de vermindering van het vermogen tot fotosynthese van de plant. Aangezien we in staat zijn om de Leaf Area Index (LAI) (bladoppervlakte-index) te schatten van een groep planten, is het mogelijk om in een vroeg stadium een insectenaanval te identificeren (zoals die hierboven met mottenlarven) en de landbouwers te waarschuwen om de gepaste maatregelen te nemen.

Teledetectie kan helpen bij het identificeren van de planten die het meest nood hebben aan kunstmest of pesticiden en bij het verminderen om de hoeveelheid van die chemicaliën die gebruikt worden in een gewassenbeheersregime. Voor meer informatie, raadpleeg de module over Precisielandbouw.

Teledetectie verschaft ons gegevens van het nabij-infrarode bereik van het spectrum dat met het menselijk oog niet zichtbaar is. In combinatie met informatie van het zichtbare spectrum, waar chlorofyl energie absorbeert bij specifieke golflengtes, kunnen we uit deze gegevens afgeleide informatie krijgen, die ons helpt gestresseerde planten te identificeren voordat de symptomen zichtbaar worden. Vroeg waarschuwen kan helpen om de landbouwers snel te laten reageren en de schade veroorzaakt aan de planten en verloren opbrengst te verminderen.