Η Αποψίλωση των Δασών

Γιατί;

Όλα τα είδη τροπικών δασών εξαφανίζονται γρήγορα αφού οι άνθρωποι εκκενώνουν το φυσικό τοπίο για να δημιουργηθεί χώρος για γεωργικές εκμεταλλεύσεις και βοσκότοπους, για την συγκομιδή ξυλείας για την κατασκευή και τα καύσιμα, καθώς και για την κατασκευή δρόμων και αστικών περιοχών.

Πού;

Τα τροπικά δάσοι επεκτείνονται στις δύο πλευρές του Ισημερινού, συνήθως στα ζεστά και υγρά κλίματα, κάτω από τις πιο άμεσες ακτίνες του ήλιου. Τα αειθαλή δάση βρίσκονται μεταξύ του Τροπικού του Καρκίνου (Βόρεια) και του Τροπικού του Αιγόκερου (Νότια).

Πόσο άσχημη είναι η κατάσταση;

Γενικά, η αφαίρεση ή καταστροφή σημαντικών περιοχών με δασική κάλυψη έχει ως αποτέλεσμα βαθιές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων το υποβαθμισμένο περιβάλλον, μείωση της βιοποικιλότητας, κοινωνικές συγκρούσεις και προκλήσεις στηναλλαγή του κλίματος. Σε πολλές χώρες, η μαζική αποψίλωση των δασών είναι σε εξέλιξη και διαμορφώνει το κλίμα και την γεωγραφία.

Zoom Sign
Αποψίλωση των δασών στην Ινδονησία
Κάψιμο του τροπικού δάσους για την εκκαθάριση της γης για την καλλιέργεια πετρέλαιο-φοίνικόδεντρων στη Σουμάτρα, Ινδονησία. Φωτογραφία: © WWF-Canon/Mark Edwards

Περισσότερες πληροφορίες για την αποψίλωση των τροπικών δασών:

Zoom Sign
Αποψίλωση των δασών στο Μεξικό
ζούγκλα που καίγεται με σκοπό να καλλιεργηθεί η γη, στην Chiapas, Μεξικό. Φωτογραφία: Jami Dwyer.

Τι συμβαίνει στην Ινδονησία;

Η Ινδονησία, για παράδειγμα, ήταν ακόμα πυκνά δασωμένη μέχρι το 1950. Σαράντα τοις εκατό των υφιστάμενων δασών το 1950 αφανίστηκαν στα επόμενα 50 χρόνια.

Εκατομμύρια εκτάρια δάσους χάνονται όταν παρθένο δάσος θυσιάζεται για φυτείες βιομηχανικής ξυλείας για την παραγωγή χαρτοπολτού και χαρτιού, για τη μετατροπή σε καλλιέργειες όπως φυτείες φοινίκο-πετρελαίου, καθώς και εξορυκτικές δραστηριότητες.

Ωστόσο, η υλοτομία και ιδιαίτερα η παράνομη υλοτομία, λέγεται ότι είναι μία από τις κύριες αιτίες της εξαφάνισης των δασικών εκτάσεων.

Η καύση είναι ο φθηνότερος και πιο γρήγορος τρόπος να γίνει εδαφική εκκεθέριση σε δασική περιοχή πριν μπορεί να στραφεί στην καλλιέργεια φυτείας. Μεγάλες δασικές περιοχές της Νότιας Ασίας καίγονται κάθε χρόνο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τεράστια ατμοσφαιρική ρύπανση, όταν οι πυρκαγιές γίνονται ανεξέλεγκτες.


Toggle: Debug