2. Verstedelijking

Oceanië

Oceanië omvat de eilanden in de Stille Oceaan tussen Australië, de Filippijnen en Amerika, tussen de Kreeftskeerkring en 50° zuiderbreedte. Soms staan de eilanden van Oceanië en Australië bekend als Australië en Oceanië. Oceanië bestaat uit een reeks onafhankelijke staten en afhankelijke gebieden, waarvan de grootste Papua-Nieuw-Guinea, Nieuw-Zeeland en de eilanden van Hawaï zijn (Meyers Lexikon Online).



Oceanië

Meer dan 7.500 eilanden vormen een totaal landoppervlak van bijna 1,3 miljoen km² en liggen verspreid over een zeegebied van ongeveer 70 miljoen km². Ruwweg 2.100 eilanden zijn bevolkt. Van de 16,5 miljoen inwoners (2005) wonen er ongeveer 12,2 miljoen op Nieuw-Guinea en in Nieuw-Zeeland. In Oceanië wonen 75% van de mensen in steden (Gresh 2007, Meyers Lexikon Online).

Redenen voor de migratie naar steden

Met hun gecentraliseerde infrastructuur bieden steden:

  • betere opleidings- en tewerkstellingskansen
  • betere gezondheidszorg
  • betere toegang tot goederen, water en elektriciteit
  • betere toegang tot internationale verkeersverbindingen
    (Suedseetraeumereien)
Urban growth rate
Vergelijking van stedelijke groeicijfers.
Bron: Eigen illustratie, Blotevogel H H, 2003

De ongecontroleerde en ongeplande groei van steden van meer dan 1 miljoen inwoners en mega-steden in de landen van de periferie en semi-periferie is het grootste probleem van wereldwijde verstedelijking (Blotevogel 2003).

Gevolgen

  • Sociale, economische en stedenbouwkundige segregatie van de steden
  • Uiteenvallen in verschillende "stadswerelden", die steeds verder uiteenvallen in zowel publieke perceptie als in het gedrag van de bevolking evenals in de strategieën van ruimtelijke ordening (Blotevogel 2003).

  

De situatie van grote steden in de zogenaamde Derde Wereld is echter niet te vergelijken met elkaar, aangezien...

  • Het groeigebied volledig verschillende dimensies bereikt
  • De urbanisatieboom in de meeste gevallen niet samen gaat met industrialisering en overeenkomstige jobkansen in de steden
  • Delen van de grote steden tot de moderne sector behoren en in de wereldeconomie geïntegreerd worden (Blotevogel 2003)

Sydney

De grote steden van Australië hebben een lange geschiedenis van met elkaar te wedijveren. Deze traditie heeft een fundament gelegd voor de bredere geografische concurrentie van de laatste jaren. Sydney heeft zichzelf nu gevestigd als de leidende Australische stad. Zij is het grootste internationale luchtcentrum en het belangrijkste financiële centrum in het land. Tijdens de groei van de Aziatische economieën is ze een steeds grotere rol gaan spelen om voor veel transnationale ondernemingen, die Zuidoost-Azië wensen te bedienen, een vestigingsplaats te worden. De staat New South Wales zorgt voor de strategische planning van de hoofdstedelijke regio van Sydney. Gelegen aan de twee natuurlijke havenbekkens (Botany Bay in het zuiden en Sydney Harbor in het noorden) groeide de stad voortdurend. Momenteel wonen er meer dan 4 miljoen mensen uit meer dan 100 landen (NASA Visible Earth, UN-HABITAT 2001).

Urbanisierung in Sydney
Verstedelijking in Sydney.
Bron: NASA ASTER
Informatie over het satellietbeeld

Taken:
1. Beschrijf het urbanisatieproces in Oceanië.
2. Wat maakt Sydney tot de voornaamste stad in Australië?