2. Verstedelijking

Azië

Azië

In het jaar 2000 waren Azië en Afrika de minst verstedelijkte continenten. Maar aangezien de grootste bevolkingsgroei in Afrika en Azië zal optreden en gepaard zal gaan met een groeiende stadsbevolking met een dalend percentage in de landelijke gebieden, zal dit cijfer aanzienlijk veranderen. Bijna 50% van de wereldbevolking woont in Azië; zij heeft ook het grootste aantal stadsbewoners, ongeveer 46% van de stadsbevolking van de wereld. In 1999 was 36,2% van de Aziatische bevolking verstedelijkt en het stedelijk groeicijfer was 3,77%. Momenteel bezit Azië meer dan de helft van de wereldsteden met meer dan 10 miljoen mensen. Tegen 2030 zullen zowel Azië als Afrika een hoger aantal stadsbewoners hebben dan enig ander groot gebied ter wereld (Dutt, Noble 2003, UN-HABITAT 2001).

Ongeveer een kwart van de wereldbevolking woont in Oost-Azië, de grootste cluster van menselijke inwoners. China is het dichtstbevolkte land ter wereld. In minder dan een derde van een eeuw heeft China bijna zeker de grootste mate van verstedelijking of hyper-urbanisatie en de snelste transitie van platteland naar stad in de geschiedenis van de mensheid gekend. Kortgeleden zijn drie expansieve megastadsregio's of Mega-Stedelijke Regio's ontwikkeld, de Parelrivierdelta, Shanghai en Beijing.

Hoe zit dat met Shanghai?

  

In Zuidoost-Azië ligt ook Indonesië, het vierde dichtstbevolkte land ter wereld en de stadstaat Singapore, het enige land in de wereld dat 100% stad is.
Een vierde van de mensen in Japan woont in twee grote metropolen, Tokio en Osaka. Tokio is verreweg de grootste stad op aarde met ongeveer 33,4 miljoen inwoners en is ook de snelst groeiende stad van allemaal (van 1900 tot 2000: + 28 miljoen, van 1950 tot 2000: + 20,4 miljoen) (Bronger 2004, De Blij, Murphy 2003, Renwick, Rubenstein 1995, Soja, Kanai 2007).

Wat is anders in Tokio?

De 21ste eeuw zal de eeuw van Azië zijn

De stedelijke toekomst van Azië is van groot belang, niet alleen voor de Aziaten maar voor de wereld in het algemeen. De problemen die gepaard gaan met verstedelijking zullen erger zijn in Azië dan ergens anders vanwege de aanhoudende snelle groei van haar steden door de massale stijging van landelijke-stedelijke migratie (Dutt, Noble 2003).

Taken: Waarom zal de 21ste de eeuw van Azië worden en waarom zal haar stedelijke toekomst wereldwijd relevant zijn?
1. Bespreek in jouw klas of groep de gevolgen van deze ontwikkeling.
2. Zijn er al bepaalde gevolgen geweest voor zo'n snelle verstedelijking?

Casestudie: Mumbai