3. Identificatie van gewassen

San Luis valley
Gedeelte van de San Luis-vallei. Satellietbeeld (ware kleurenbeeld).
Bron: Google Earth

Kaarten van gewastypes aanmaken

Door de verschillende banden van satellietbeelden, die op verschillende data genomen zijn, te combineren, is het mogelijk iedere pixel van het beeld te classifiëren en deze aan een gewastype toe te kennen. Dit indelingsproces wordt beeldclassificatie genoemd. Dit is een tijdverslindende taak die veel berekeningen vereist. Gelukkig zijn beeldverwerkingsprogramma's uitgerust met algoritmen die deze werkbelasting aan kunnen. De software houdt rekening met alle beschikbare banden, groepeert pixels met gelijkaardige "spectrale handtekeningen" in dezelfde klasse, en gebruikt dan de informatie over de bedekking door vegetatie om de gewastypes te identificeren.

Het resultaat van zo'n classificatie kun je zien op het beeld rechts. Voor dit specifieke voorbeeld werden gegevens gebruik van een sensor genaamd AVIRIS. Deze gegevens werden verzameld terwijl de sensor op een vliegtuig gemonteerd zat (niet op een satelliet). Gegevens vanuit een vliegtuig hebben het voordeel van een hoge ruimtelijke resolutie (gewoonlijk ca. 1 meter voor iedere pixel) en sensoren in vliegtuigen hebben gewoonlijk veel banden. Bovendien is het aan de gebruiker om te kiezen wanneer de gegevens verzameld worden (in tegenstelling tot de satellieten, die gewoonlijk een zeer vast baanplan hebben).

Zoom Sign
Crop type distribution
Classificatie van het beeld dat de verschillende gewastypes laat zien.
Bron: U.S. Geological Survey
Door multidata-gegevens te gebruiken (gegevens van verschillende data) uit één groeiperiode is het mogelijk de verschillende gewastypes te identificeren, omdat de bedekking door vegetatie van ieder gewas met verschillende snelheid verandert. Bovendien zijn de plant- en oogstdata ook anders. Door deze informatie te combineren met teledetectiegegevens, kunnen we een onderscheid maken tussen verschillende gewassen en ze ook identificeren. We moeten echter rekening houden met de mogelijkheid dat het gewas onder druk staat, wat de manier waarop het dek straling weerkaatst verandert. In dit geval is het gemakkelijk een gewas te identificeren als een ander gewas. De kans dat dit gebeurt is kleiner, als we teledetectiegegevens hebben van meer dan twee data in één teelseizoen.