3. Ürün Tanımlaması

Uzaktan algılama ile bitki tiplerini nasıl belirleriz?

Peki uzaktan algılama ile farklı tipteki bitkileri nasıl belirleriz? İşte bir örnek: Aşağıdaki uydu görüntüsüne göz gezdirirsek, farklı tarlalardaki bitki türleri hakkında bazı çıkarımlar yapabiliriz. Genelde bütün bitkiler yeşil olsalar bile, farklı türler farklı tondaki yeşillere sahiptir. Bu tonlar ayrıca bitkinin gelişim aşamalarında da değişim gösterir. Farklı tondaki yeşillerin çıplak gözle ayrılması kolay değildir.

Aşağıdaki iki görüntü sağdaki büyük kareden alınmış parçalardır. Gösterilen yerleri büyük görüntüde bulabilir misiniz?

      

Soldaki küçük görüntü, çıplak gözle gördüğümüz renk kombinasyonundadır (buna gerçek renk kombinasyonu denir). Sağdaki görüntü ise eğer kızılötesi ışınları görebilseydik, çevreyi göreceğimiz şekildedir (buna da "sahte renk kombinasyonu" denir). Gerçek renkteki görüntü, düzenli bir yeşil dağılımına sahiptir. Fakat sahte renk kombinasyonlu olan sağdaki görüntüdeki ortada bulunan alanın aslında iki farklı kırmızı tonuna bölündüğünü görürüz. Bu iki alanın farklı kızılötesi yansımasına sahip olmasından kaynaklanır.

Genelde bitki örtüsü, görünür bölgede (bizim gözlerimizin algıladığı bölgede) çok az yansıma verir ve sadece yeşil renkteki az bir ışık tutulamaz. Diğer taraftan ise yakın-kızılötesinde çok daha fazla bir yansıma değerine sahiptir. Bitkiler görünür ışıkları ve yakın-kızılötesi ışınlarını nasıl yansıtırlar?

Zoom Sign
Rural area in France
© 2004, DigitalGlobe, her hakkı saklıdır.
IKONOS-2 uydusundan sağlanmış güneybatı Strasbourg/Fransa'ya bağlı Eloyes civarlarında bir yerleşim yerine ait görüntü.
Kaynak: DigitalGlobe

Unutmayın:

Farklı bitkiler, yakın-kızılötesi enerjisini farklı düzeyde yansıtırlar. Çıplak gözle aynı görünseler bile, bu yansıma karakterini bitkileri birbirinden ayırmak için kullanabiliriz.