Ο κόσμος των κοραλλιογενών υφάλων

Τί είναι το κοράλλι;

Τα κοράλλια μπερδεύονται συχνά με βράχους ή φυτά, αλλά στην πραγματικότητα αποτελείται από μικροσκοπικά, εύθραυστα ζώα που ονομάζονται κοραλλιογενείς πολύποδες. Ο κάθε πολύποδας ζει μέσα σε ένα κέλυφος από αραγωνίτη, ένα είδος ανθρακικού ασβεστίου, και οι πολύποδες ενώνονται και σχηματίζουν τις διακριτικές περίπλοκες μορφές των κοραλλιών.

Τί είναι οι κοραλλιογενοί ύφαλοι;

Ο ύφαλος σχηματίζεται από αποικίες κοραλλιογενών πολύποδων, οι οποίες ευδοκιμούν σε ζεστά και ρηχά νερά. Ζωντανά κοράλλια μεγαλώνουν στους σωρευτικούς σκελετούς των νεκρών κοραλλιών, ώστε ο ύφαλος να αυξάνεται συνεχώς.

Το χρώμα στο κοράλλι προέρχεται από συναφή είδη φυκιών που χρησιμεύουν ως τροφή για τους κοραλλιογενείς πολύποδες. Μόνο τα ζωντανά κοραλλια έχουν χρώμα, με τα νεκρά κοραλλια να εμφανίζονται λευκά.

Zoom Sign
Ύφαλος
Άποψη από υποβρύχιο του ύφαλου του Tarawa, Kiribati, Ειρηνικός Ωκεανός (Απρίλιος, 1994). Φωτογραφία: Συλλογή του Κοραλλιο-Βασιλείου της Linda Wade.

Τί είναι η ατόλη;

Οι ατόλες είναι κοράλλια με σχήμα δακτυλίου που περιβάλλουν μια λιμνοθάλασσα. Οι ατόλες είναι συχνά γεμάτες με άφθονη χλωρίδα και πανίδα.

Η άνοδο της στάθμης της θάλασσας αποτελεί παγκόσμια απειλή της αλλαγής για τους κατοίκους των πεδινών κοραλλιογενεών ατόλων.

Zoom Sign
Ατόλη Niau
Η εικόνα Proba της Niau ατόλης της Niau, ένα από 80 κοραλλιογενείς ατόλες υφάλου που αποτελούν το Αρχιπέλαγος Tuamotu στη Γαλλική Πολυνησία (06/10/05). Πηγή: SSTL μέσω ESA.

Τα κοράλλια κινδυνεύουν!

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι. Ελαφρές αλλαγές στον περιβάλλον του ύφαλου μπορεί να έχουν επιβλαβείς συνέπειες στην υγεία ολόκληρης της αποικίας κοραλλιών.

Η λεύκανση των κοράλλιων λαμβανει χώρα εκεί που τα φύκια απελάσσωνται από το κοραλλιογενείς ιστό, χάνωντας σταδιακά το χρώμα τους, και τελικά πεθαίνουν.

Η ακριβής αιτία για τη λεύκανση των κοραλλιών είναι άγνωστος, αλλά το φαινόμενο αυτό συνδέεται με την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων, την χαμηλή αλατότητα και το υψηλό επίπεδο ηλιακού φωτός.

Πολλές απειλές στους κοραλλιογενείς ύφαλους προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες: θαλάσσια ρύπανση, την παγκόσμια αλλαγή, η υπεραλίευση, τον τουρισμό, χερσαία ανάπτυξη, κτλ.

Μάθετε περισσότερα για τους κοραλλιογενείς ύφαλους στην Ενότητα Ένας Κόσμος με Εικόνες!


Toggle: Debug