Δορυφορικά μέσα που παρακολουθούν την πορεία του ελλειπτικού όζον

TOMS-Earth Probe

Ερευνητές παρακολουθούν την ρύπανση του αέρα και το όζον, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Total Ozone Mapping Spectrometer Earth Probe (TOMS-EP).

Το TOMS-Earth Probe ξεκίνησε στις 2 Ιουλίου 1996 από τη NASA.

TOMS-EP
TOMS-Earth Probe. Φωτογραφία: NASA.

OMI

Το διαστημόπλοιο ΑΥΡΑ της NASA μεταφέρει το Μέσο Παρακολούθησης του Όζον (OMI).

Το μέσο OMI μπορεί να διακρίνει μεταξύ των ειδών αεροζόλ, όπως την αιθάλη, την σκόνη, και τα θειικά, και μετρά την πίεση και κάλυψη των νέφων, τα οποία παρέχουν στοιχεία για το τροποσφαιρικό όζον.

ΑΥΡΑ

Ο δορυφόρος ΑΥΡΑ ξεκίνησε από την NASA στις 15 Ιουλίου, 2004. Μεταφέρει πέντε μέσα (HIRDLS, MLS, OMI, και TES). Το κάθε μέσον παρέχει μοναδικές και συμπληρωματικές ικανότητες που θα επιτρέψει να γίνονται καθημερινές παγκόσμιες παρατηρήσεις του ατμοσφαιρικού όζοντος της Γης, της ποιότητας του αέρα, και των βασικών παραμέτρων του κλίματος.

Το AURA είναι μέρος της ομάδας των δορυφόρων που ονομάζονται Afternoon Constellation (ή A-Train). Πετάει μερικά λεπτά πιο πίσω από το Aqua.

Περισσότερες πληροφορίες για αυτό το δορυφόρο στη σελίδα Αποστολή Aura. (ΕΝ)

Ατμοσφαιρικό LIDAR

Το όχον μπορεί επίσης να μετρηθεί από οπτική τεχνολογία τηλεσκόπισης που ονομάζεται ατμοσφαιρική LIDAR (Ανίχνευση και Κύμανση Φωτός).

Παλμοί φωτός εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα, όπου εξασθενούνται και πίσω-διασπάρτονται.

Σε συνάρτηση με το χρόνο, εξ ου και της απόστασης, το πίσω-διάσπαρτο σήμα συλλέγεται με τηλεσκόπιο και επιτρέπει να ανακτηθούν πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα.

Περισσότερες πληροφορίες για το LIDAR βρίσκονται στην Ενότητα Τηλεσκόπιση με χρήση λέιζερ.

Lidar
Το Lidar στον σταθμό Davis μας βοηθά στην μελέτη του όζον. Φωτογραφία: Australia Antartic Division © Didier Monselesan.

Toggle: Debug