5. Getijden en getijdenstromen
De door wind en dichtheid gedreven stromen, die we in de hoofdstukken 2 en 3 behandeld hebben, stromen over het algemeen de hele tijd in dezelfde richting. De stroomsterkte kan variëren, misschien met de tijd van het jaar, maar stromen zoals de Golfstroom en de Kuroshio stromen altijd in dezelfde richting.
Waar grote stromen van richting veranderen, gebeurt dit gewoonlijk maar een- of tweemaal per jaar. In de Indische Oceaan keert de Noord-Equatoriale stroom van richting om in harmonie met de Indische Moesson. Vanaf november tot maart, tijdens de noordoostelijke moesson, stroomt hij naar het westen en gedurende de rest van het jaar stroomt hij naar het oosten.
Getijdenstromen keren een- of tweemaal per dag om.
De aantrekking van de maan (en in mindere mate de zon) is verantwoordelijk voor de verticale beweging van water dat we getij noemen. Getijdenstromen worden gedefinieerd als de horizontale verplaatsing van water veroorzaakt door deze verticale beweging. Hoe groter het hoogteverschil tussen hoog en laag tij, hoe sneller de getijdenstroom.
Getijdenstromen kunnen snelheden bereiken van meer dan 2 m s-1. Bijvoorbeeld in China, in het Laotieshan Kanaal is de maximale getijdenstroom 2,5 m s-1. De maximale getijdenstromen voor de kust van Portugal zijn in de orde van grootte van 0,2 tot 0,5 m s-1. In de Bay of Fundy, tussen de Canadese provincies New Brunswick en Nova Scotia, kunnen de getijdenstromen oplopen tot 4 m s-1.
Waarom zijn getijdenstromen belangrijk?
Getijdenstromen hebben meer invloed op ons aan dan je zou denken. Getijverschil - het verschil tussen laag en hoog tij - en de snelheid van de stroom kan een invloed hebben op
- scheepvaart - in- en uitvaren van havens, kustgebieden, riviermonden
- visserij langs de kust - schaaldieren, viskwekerijen, vissen tussen getijden, inhalen
- toerisme - grootte van strandzone, veiligheid
- vervuiling - getijdenstromen kunnen sommige vervuilende stoffen afbreken of andere terug aan land brengen
- kusterosie
- getijdenenergie - het regelmatig omkeren van de getijdenstromen kan een betrouwbare energielevering geven - bijvoorbeeld de getijdencentrale te La Rance in Frankrijk die gebruikt maakt van een dam, of recenter alleenstaande systemen voor de kust van Dorset en bij het European Marine Energy Centre (EMEC) voor de kust van Orkney, Schotland.
When strong tides are funnelled into narrow channels they form a bore - a low 'wall' of water, which moves rapidly up the estuary. The Severn Bore is a good example of this.
Tides are important for mixing in ocean. As they flow through straits and across sills they create turbulence, which mixes surface and deep water together.