3. Επιβλαβείς Ανθίσεις Φυκιών

Τί είναι;

Τα περισσότερα είδη φυκών δεν είναι επιβλαβείς. Τα φύκια, σε γενικές γραμμές, είναι ευεργετικά, επειδή αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας που στηρίζει τη θαλάσσια ζωή. Ωστόσο ένα μικρό ποσοστό των ειδών φυκών προκαλεί βλάβες στους ανθρώπους, τα ζώα ή/και το περιβάλλον με την παραγωγή τοξινών ή την υπερβολική ανάπτυξη.

Σε αντίθεση με τις κοινές πεποιθήσεις, ο αποχρωματισμός του νερού δεν αναφέρει αν ένα είδος φυκιών είναι επιβλαβές! Πολλά μή-τοξικά είδη παράγουν τις κόκκινες ή καφέ παλίρροιες, ενώ μερικές Ανθίσεις Επιβλαβών Φυκιών μπορεί να συμβούν χωρίς να χρωματίζουν το νερό.

Εικόνα του Envisat πάνω από την Ισλανδία και τα Στενά της Δανίας, που δείχενι άνθιση φυτοπλαγκτού
Εικόνα του Envisat πάνω από την Ισλανδία και τα Στενά της Δανίας. Οι μεγάλες μπλε-πράσινες περιοχές στη θάλασσα στα ανοικτά των νοτίων και δυτικών ακτών της Ισλανδίας προκαλούνται από μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση φυτοπλαγκτού.
Πηγή: ESA
Περισσότερες πληροφορίες για αυτή την εικόνα

Τα επιβλαβή φύκια περιλαμβάνουν και τα μικροφύκη (μικροσκοπικοί, μονοκυταρρικοί οργανισμοί) και μακροφύκη (φύκια της θάλασσας). Τα περισσότερα από τα επιβλαβή είδη φυκών είναι φυτοπλαγκτόν, ένα είδος μικροφύκου, που ζει κρεμασμένο μέσα στο νερό αναστέλλεται ή κολλημένο σε ένα άλλο φυτό. Οι θαλάσσιες Επιβλαβείς Ανθίσεις Φυκιών (HABs) είναι αυτές οι ανθίσεις που βρίσκονται σε ωκεανούς, παράκτια ύδατα και εκβολές ποταμών.


Οι Επιβλαβείς Ανθίσεις Φυκιών (HABs) είναι μάζικές περιπτώσεις μικροσκοπικών φυκιών που βλάπτουν το περιβάλλον και τον άνθρωπο από την παραγωγή τοξινών που συσσωρεύονται στα οστρακοειδή ή τα ψάρια, ή μέσω της συσσώρευσης της βιομάζας που με τη σειρά της επηρεάζει τους συνυπάρχοντους οργανισμούς και αλλοιώνει τα πλέγματα τρόφιμων με αρνητικό τρόπο.

Από που προέρχονται;

Οι ανθίσεις φυκιών στους ωκεανούς είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Συνήθως συμβαίνουν σε περιβάλλοντα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Τα θρεπτικά συστατικά όπως το άζωτο και ο φώσφορος είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της πρωτογενούς παραγωγής και, επομένως, την υγιή δομή και λειτουργία των υδάτινων οικοσυστημάτων. Ωστόσο υπερβολικά ποσά θρεπτικών ουσιών τονώνουν την ανάπτυξη των φυτών, επίσης γνωστό ως ευτροφισμό ή άνθιση φυκιών.

Οι περιβαλλοντικές αλλαγές που έχουν προκληθεί από τους άνθρωπους μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη ορισμένων Επιβλαβών Ανθίσεων Φυκιών, και περιλαμβάνουν:

  • Αλλαγές στα θρεπτικά καθεστώτα (για παράδειγμα από την αύξηση της εφαρμογής των γεωργικών λιπασμάτων)
  • Τροποποίηση των πλέγματων τροφίμων από την υπεραλίευση
  • Εισαγωγές ξένων ειδών
  • Τροποποιήσεις των λεκανών απορροής των ποτάμιων (για παράδειγμα με την απόσυρση των υδάτων από τα ποτάμια για λόγους άρδευσης)

Οι δυναμισμοί των Επιβλαβών Ανθίσεων Φυκιών επηρεάζονται επίσης από παράγοντες που είναι αλληλο-συνφεμένες με το κλίμα. Αυτές συμπεριλαμβάνουν

  • Θερμοκρασία νερού
  • Διαστρωμάτωση των διαφόρων στρωμάτων του ωκεανού
  • Υδάτινα φουσκώματα και τάσεις ωκεανικων ρευμάτων
  • Εισροές θρεπτικών ουσιών που προέρχονται από το γλυκό νερό και το έδαφος (για παράδειγμα, που επηρεάζονται από βροχοπτώσεις)

Επομένως η κλιματική αλλαγή οπωσδήποτε θα επηρεάσει τον δυναμισμό των Επιβλαβών Ανθίσεων Φυκιών κατά κάποιο τρόπο!

Υδάτινα φουσκώματα κοντά στην ακτή της Μαυριτανίας - η εικόνα ελήφθει με το όργανο MERIS  επί του Envisat
Υδάτινα φουσκώματα κοντά στην ακτή της Μαυριτανίας - η εικόνα ελήφθει με το όργανο MERIS επί του Envisat.
Πηγή: ESA
Περισσότερες πληροφορίες γαι αυτή την εικόνα

Μάθετε μερισσότερα: