Supplement 2.16: De zijwaarts kijkende luchtradar (3/3)

Oliedetectie

We hebben gezien dat een SLAR een beeldvormende radar is en dat de gegevens ervan een kaart van de weerkaatste straling opleveren van het gebied waar men overheen vliegt. De weerkaatste straling van het zeeoppervlak is afhankelijk van wind en golven. Wanneer er geen wind en golven zijn, is het zeeoppervlak bijna perfect vlak. Dan worden de radarimpulsen net zo teruggekaatst als een lichtstraal op een spiegeloppervlak: behalve voor impulsen die verticaal naar beneden worden uitgezonden (die eigenlijk niet gebruikt worden), worden de radarimpulsen van het vliegtuig weg weerkaatst en er zou geen signaalsterkte gemeten worden. Wanneer er wind is, zullen er golven komen: capillaire golven met golflengtes van een paar millimeter bij windsnelheden van iets meer dan 50 cm/s, en ook zwaartekrachtgolven met grotere golflengtes bij een hogere windsnelheid. Het is deze oppervlakteruwheid die weerkaatste signalen veroorzaakt die door de SLAT-antenne gedetecteerd worden, zelfs bij grote invalshoeken θ van de radarimpuls. De reden is dat er altijd golfvlakken zijn met een zodanige oriëntatie dat de normaal ten opzichte van de punten van de vlakken in de richting van het vliegtuig wijzen, en zo dus weerkaatsing naar de SLAR-antenne veroorzaken.

Zoom Sign
Side-looking airborne radar detects oil
Het ruwe zeeoppervlak veroorzaakt diffuse weerkaatsing van de radargolf en een kleine fractie van de weerkaatste golf wordt door de SLAR-antenne gedetecteerd. Een olieslik dempt de golven op het zeeoppervlak, de weerkaatsing vermindert en het signaal gaat verloren.
Een meer nauwkeurige uitleg: Bragg scattering


Detectie van olie op het zeeoppervlak is gebaseerd op het verschillend weerkaatsingsrendement van een olieslik ten opzichte van dat van de omringende, niet verontreinigde zone. Olie op het wateroppervlak dempt capillaire golven zeer doeltreffend, rimpelgolven op het zeeoppervlak verdwijnen waarbij de radarweerkaatsing naar de SLAR-antenne vermindert. Het dempingseffect treedt op bij zeer dunne oppervlaktefilms met een dikte van een paar micrometers en is zelfs waargenomen bij lagen met een dikte van één molecule (monomoleculaire films). Daarom is SLAR zeer doeltreffend om oliefilms te detecteren, maar er is geen informatie over de filmdikte op de SLAR-beelden.



SLAR image: ship spilling oil
SLAR-beeld van een schip dat als een witte vlek te zien is vanwege haar hoge weerkaatsingsrendement. Het schip loost olie dat als een donkere structuur te zien is vanwege de verminderde weerkaatsing door gedempte golven op het zeeoppervlak. De koers van het vliegtuig is evenwijdig aan de linkerrand van het beeld, wat het verlies aan weerkaatsingssterkte van links naar rechts verklaart, d.w.z. met toenemende schuinte.
Bron: Het Archimedes 2-experiment, Joint Research Centre, Ispra Establishment
De zijwaarts kijkende luchtradar is een uitstekend instrument voor het detecteren van olievlekken vanwege de zeer grote strookbreedte van 10 tot 30 km. Het weerkaatsingssignaal van watergolven verdwijnt bij zelfs zeer dunne oppervlaktefilms en daarom kunnen SLAR-beelden geen informatie over oliefilmdikte geven. Echter, een SLAR is in staat om te werken in bijna alle weersomstandigheden behalve bij zeer zwakke wind wanneer er geen capillaire golven zijn.

Gerelateerde SEOS-links