2. Olievervuiling

Inleiding

Een groot olieverlies van een beschadigde tanker haalt de krantenkoppen. Zeevogels en zeehonden bedekt met olie, zwarte stranden, dramatische foto's van opruiming en reddingsacties tonen dat de milieuschade ernstig kan zijn. Maar na een paar weken hebt het verhaal weg en we horen zelden wat er daarna gebeurt.

Hoe erg is de schade aan kust- en mariene ecosystemen? Hoe lang duurt het voordat het milieu hersteld is? Welke lessen zijn er getrokken uit het opruimen van het olieverlies? Antwoorden op deze vragen nemen tijd en halen zelden de krantenkoppen. Ook niet de vele kleine lozingen door kleine ongevallen en opzettelijke lozingen die de hoofdbron zijn van olie in het mariene milieu. De meeste ervan worden niet gemeld en blijven onopgemerkt. Toch kunnen de langetermijneffecten van dergelijke chronische vervuiling meer schade doen dan één enkele grote olieramp.

Er is niet veel voor nodig: een druppel olie zo groot als een 20 cent-stuk kan een vogel doden!

Zoom Sign
Bird with oiled coat
Op 11 november 2007 deed een storm verscheidene schepen stranden, inclusief een olietanker die haar giftige lading doorheen de Straat van Kerch, tussen de Zwarte Zee en de Zee van Azov (tussen Rusland en Oekraïne) verspreidde. Meer dan een 2 miljoen liter brandstof doodde duizenden vogels, vissen en andere mariene flora en fauna.
Foto: Russian Doors / MarinePhotoBank

In dit hoofdstuk kun je leren

  • over de verschillende oliebronnen die vervuiling in de zee veroorzaken
  • over het gedrag en de evolutie van olie op zee
  • over de manier waarop olie van invloed is op het milieu
  • wat gedaan kan worden om olievlekken op te ruimen
  • welke teledetectietechnieken gebruikt kunnen worden om olieverliezen te detecteren en om opruimingsactiviteiten te helpen
  • wat je kunt doen om olievervuiling te voorkomen, zelfs als je ver van de kust woont.


Zoom Sign
Vessel sinking after collision with an oil tanker
Na de aanvaring met een olietanker in de Straat van Gibraltar in augustus 2007 zinkt het schip New Flame en slaat op een klip.
Foto: David Parody / MarinePhotoBank

Wij allemaal zijn verantwoordelijk, ongeacht waar we wonen -
Wist je dat de grootste bron van olievervuiling in de zeeën afkomstig is van het land?

Het grootste deel van de olie die in zee terechtkomt is niet afkomstig van ongevallen met tankers. Minstens de helft van de geschatte hoeveelheid olie die in de zee terechtkomt is afkomstig van bronnen op het land! Dit zijn o.a. lozingen van de industrie, maar ook olie die na een regenbui van straten in straatkolken werd gespoeld.

Zoom Sign
storm drain
Een straatkolk in Irvine Californië, Verenigde Staten
Foto: Ganeshk / Wikimedia Commons