2. Olievervuiling
Evolutie van olie op zee
Wanneer olie op zee geloosd wordt, ondergaat ze een aantal fysische en chemische veranderingen, die bekend staan als verwering. Oliën verweren op verschillende manieren. Door sommige processen verdwijnt een deel van de olie van het zeeoppervlak, terwijl door andere de olie die op het oppervlak achterblijft hardnekkiger wordt.
Zoek op welke processen verantwoordelijk zijn voor het opbreken en verspreiden van olie op zee in een tutorial over olieverwering.
Direct na de lozing spreidt de verse olie zich over het wateroppervlak uit, aanvankelijk als een enkele laag. Na een paar uur zal de laag uit elkaar beginnen vallen en smalle stroken evenwijdig aan de windrichting vormen (zie onderstaande foto).
Na een paar uur tot 1 dag fragmenteert de enkelvoudige laag en zijn er steeds meer plekken te zien die dikker zijn dan de dunne lagen met een regenboogachtig, glanzend of metaalachtig uiterlijk.
Bij voortdurende verweringsprocessen kunnen zich na een paar dagen baksteenrode plekken van geïnverteerde e mulsie (d.w.z. water-in-olie-emulsie) vormen die omringd worden door dunnere lagen met een regenboogachtig, glanzend of metaalachtig uiterlijk.
Vervolgens, verscheidene dagen na het ontstaan van het lek, verdwijnen de dunnere films geleidelijk en uiteindelijk kan het zijn dat alleen plekken of strepen met emulsie overblijven, vooral in een ruwe zee. Later kunnen echter opnieuw iriserende vlekken verschijnen, zelfs verscheidene weken of maanden na de het lek, als de zee zeer kalm is en de zon de olievlek opwarmt.