Πρόσθετο Υλικό 1.1: Η παρακολούθηση και η καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης -
Σημαντικές διεθνείς οργανισμούς και συμφωνίες

Για ένα βιώσιμο μέλλον, είναι απαραίτητη η πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης πριν βλάψει τον παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον. Όμως, όπως πάντα, υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Δεν είναι δυνατόν να απαγορευτούν όλες οι δραστηριότητες που πιθανόν προκαλούν ρύπανση. Η αστική ανάπτυξη, η ναυτιλία, η παραγωγή ενέργειας, η αλιεία, η υδατοκαλλιέργεια, ο τουρισμός, η ψυχαγωγία - όλα αυτά είναι βασικά για την ανθρώπινη ευημερία και την πρόοδό της.

Θαλάσσια ρύπανση - μια διεθνή απειλή για την βιώσιμη ανάπτυξη

Η βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει την εξισορρόπηση των απαιτήσεων όλων αυτών των ανθρώπινων δραστηριοτήτων ενάντι την ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος στην ποποία όλοι μας τελικά εξαρτόμαστε για την μελλοντική μας ευημερία και πρόοδό. Πρέπει να βρεθούν λύσεις που να προλαμβάνουν τη ρύπανση όσο δυνατόν και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων όταν συμβαίνουν περιστατικά. Σε πολλές περιπτώσεις, οι κοινότητες που πλήγονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της ρύπανσης δεν έχουν τον έλεγχο επί των αιτίων, και δεν μπορούν να προσφύγουν κατά του ρυπαινόντων εκτός μέσω τις διεθνείς συμφωνίες, συνθήκες και συμβάσεις.

Διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Λογότυπο του Διεθνής Ναυτιλιακού Οργανισμού

Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ)

Ιδρύθηκε το 1958 για τη διευκόλυνση της διεθνούς συνεργασίας για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος στη πλοήγηση και τη ναυτιλία. Οι κύριες περιβαλλοντικές ευθύνες του είναι η πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης, η παροχή διορθωτικών μέτρων όταν η πρόληψη αποτύχει, και η βοήθεια στην ανάπτυξη των συμβάσεων και των πρωτοκόλλων για τη συνταγογράφηση και την επιβολή των διεθνών προτύπων για τον έλεγχο της ρύπανσης.

Λογότυπο του UNEP

Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP)

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Δράσης UNEP για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος από Χερσαίες Δραστηριότητες (UNEP GPA) αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία, παραγωγικότητα και τιοποικιλότητα στο θαλάσσιο περιβάλλον που προκαλούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην ξηρά - σε παράκτιες περιοχές και στο εσωτερικό της χώρας. Το πρόγραμμα ενημέρωσης έχει διάφορους κόμβους που ασχολούνται για πολλούς διαφορετικούς τύπους θαλάσσιας ρύπανσης.

Λογότυπο του GESAMP

Μεικτή Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τις Επιστημονικές Πτυχές της Θαλάσσιας Προστασίας του Περιβάλλοντος (GESAMP)

Ιδρύθηκε το 1969 με σκοπό την παροχή συμβουλών στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) για τις επιστημονικές πτυχές της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Λογότυπο του HELCOM

Η Επιτροπή του Ελσίνκι (HELCOM)

Αγωνίζεται για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Βαλτικής Θάλασσας από όλες τις πηγές ρύπανσης μέσω διακυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρωσία, Σουηδία και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Το HELCOM είναι το διοικητικό όργανο για την "Σύμβαση για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος της Βαλτικής Θάλασσας "- συνήθως πιο γνωστή ως η Σύμβαση του Ελσίνκι.

Επιλεγμένες διεθνείς συμφωνίες

Zoom Sign
Χάρτης υπογραφόντων χώρων MARPOL
Μέλη της σύμβασης MARPOL για τη θαλάσσια ρύπανση.
Πηγή: Wikimedia Commons

Η σύμβαση MARPOL

Είναι η κύρια διεθνής σύμβαση που καλύπτει την πρόληψη της ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τα πλοία από τις λειτουργικά ή τυχαία αίτια.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σύμβαση MARPO εδώ.

Zoom Sign
Χάρτης των 66 υδατο-περιφερειών GIWA
Παγκόσμιος χάρτης των 66 υδατο-περιφερειών που καλύπτονται από το GIWA.
Πηγή: GIWA (εκκρεμεί η άδεια)

Η Αξιολόγηση Διεθνών Παγκοσμίων Υδάτων (GIWA)

Είναι ένα πρόγραμμα για το νερό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, το UNEP, το οποίο καλύπτει 66 περιοχές νερού στον κόσμο.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την GIWA εδώ.

Zoom Sign
Χάρτης της περιοχής της Συμφωνίας της Βόννης
Χάρτης της περιοχής της Συμφωνίας της Βόννης.
Πηγή: Συμφωνίας της Βόννης (εκκρεμεί η άδεια)

H Συμφωνία της Βόννης

Έγινε μεταξύ τα Έθνη της Βόρειας Θάλασσας και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την παρακολούθηση και την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης στη Βόρεια Θάλασσα.


Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη συμφωνία της Βόννης εδώ.

Zoom Sign
Χάρτης των Εθνών της Βαλτικής Θάλασσας
Χάρτης της περιοχής HELCOM.
Πηγή: HELCOM (εκκρεμεί η άδεια)

Η Σύμβαση του Ελσίνκι

Έγινε μεταξύ των κρατών της Βαλτικής Θάλασσας και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την παρακολούθηση και την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης στη Βαλτική Θάλασσα.


Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη Σύμβαση του Ελσίνκι εδώ.

Zoom Sign
Ένα πλοίο ρίχνει απόβλητα
Πηγή: Starfish, Υπουργείο Αλιείας, Νέα Ζηλανδία.Source: Starfish, Ministry of Fisheries, New Zeeland.

Η Σύμβαση του Λονδίνου

Είναι μια διεθνής σύμβαση που ρυθμίζει τη σκόπιμη ρίψη αποβλήτων στη θάλασσα από το σκόπιμη ρίψη ή αποτέφρωσης.


Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Σύμβαση του Λονδίνου εδώ.