Teledetectie van sites behorend tot het cultureel erfgoed

De Chinese Muur (2/2)

De bijdrage van teledetectie

In 2006 startten de Nationale Administratie voor Cultureel Erfgoed en het Nationaal Bureau voor Landmeetkunde en Cartografie samen het Project voor de Bescherming van de Chinese Muur.

Zoom Sign
ASTER beeld
Dit sub-beeld van de Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer (ASTER) dekt een gebied van 12 x 12 km in de noordelijke Shanxi Provincie, China, en werd genomen op 9 januari 2001. De lage hoek van de zon en het lichte sneeuwtapijt lichten een deel van de Grote Muur op, zichtbaar als een zwarte lijn die diagonaal over het beeld loopt van linksonder naar rechtsboven.
Bron: NASA

Met dit project beoogt men de Grote Muur in zijn geheel op te meten, en nauwgezet onderzoek te verrichten naar de relatieve overblijfselen en sites ervan en hulpbronnen om referenties aan te leveren voor de bescherming van de Grote Muur. Voor het onderzoek worden landmeetkundige technieken toegepast zoals infrarood afstandsmeters en GPS-toestellen, teledetectietechnologie, geografisch informatiesysteem en een global positioning system (mondiaal plaatsbepalingssysteem).





In april 2009, toen fase I op haar einde liep, maakten experten bekend dat nieuwe delen van de muur waren ontdekt die zich uitstrekt van Hu Mountain in de noordelijke provincie Liaoning tot Jiayu Pass in de westelijke provincie Gansu. Men kwam tot de vaststelling dat de nieuwe lengte van de Grote Muur uit de Ming-dynastie 8.851,8 km was.

Het gezamenlijke project zal worden voortgezet tot 2010 om delen van de muur in kaart te brengen die werden gebouwd gedurende de Qin- (221 v.C.-206 v.C.) en Han- (206 v.C.-9 A.D.) dynastieën.

Zoom Sign
Radar images of the Great Wall
Deze radarbeelden tonen twee segmenten van de Grote Muur van China in een woestijnregio in noord-centraal China, zo'n 700 km ten westen van Peking. De muren lijken een dunne oranje band die loopt van boven tot onder in het linkse beeld, en van de linksboven tot rechtsonder in het rechterbeeld. Deze segmenten van de Grote Muur werden gebouwd in de 15de eeuw tijdens de Mingdynastie. De muur is in deze gebieden tussen de 5 en de 8 meter hoog. De gehele muur is zo'n 3000 kilometer lang en ongeveer 150 kilometer van de muur is op deze twee afbeeldingen te zien. De muur kan makkelijk waargenomen worden vanuit de ruimte met radar omdat de steile, gladde zijkanten een duidelijk oppervlak vormen voor de weerkaatsing van de radarstraal. Bij het midden van het linkerheeld worden twee droge meerbeddingen geëxploiteerd voor zoutwinning. Rechthoekige patronen in beide beelden duiden op landbouwontwikkeling, voornamelijk tarwevelden.
Bron: NASA / JPL

Het Project voor de Bescherming van de Chinese Muur heeft ook aangetoond dat deze werelderfgoedsite onder grote bedreiging staat, vooral omwille van de klimaatverandering en de massale bouw van infrastructuurwerken, spoorwegen of autosnelwegen in het land.

Het westelijke gedeelte van de muur, dat voornamelijk in de woestijn is gelegen, was typisch met zand en modder gebouwd, waardoor het kwestbaar is voor extreme weersinvloeden zoals windstormen, die toenemen als gevolg van de klimaatverandering. De erosie van de muur is het duidelijkst in de Ning Xia regio.