4. Γεωργία Ακρίβειας

Δορυφορικά δεδομένα στην γεωργία ακριβείας

Τα δεδομένα από τηλεπισκόπηση που συλλέγονται από τους αισθητήρες στους ελκυστήρες έχουν εξαιρετικά υψηλή χωρική ανάλυση, δεδομένου ότι σχεδόν συνεχώς συλλέγουν δεδομένα, καθώς μετακινείται ο ελκυστήρας. Για ορισμένες γεωργικές πρακτικές, όπως η αντιμετώπιση των ζιζανίων, αυτή η χωρική διακριτική ικανότητα είναι πολύ χρήσιμη. Ωστόσο, άλλες εφαρμογές μπορούν να εκτελεστούν ακόμη και με χαμηλότερη ανάλυση δεδομένων. Στην περίπτωση αυτή, ως εναλλακτική λύση για την συλλογή φασματικών δεδομένων στο χωράφι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εικόνες από δορυφορικούς αισθητήρες.

Ο δορυφόρος QuickBird είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Ο QuickBird έχει αισθητήρα που παρέχει δεδομένα με χωρική ανάλυση 2,5 μέτρων, σε τέσσερις περιοχές του φάσματος, στη μπλε, πράσινη, κόκκινη και κοντινή υπέρυθρη. Ακόμη και αν ο δορυφορικός αισθητήρας δεν καταγράφει στην περιοχή του υπέρυθρου βραχέων κυμάτων (πάνω από μήκος κύματος 1100 nm), η ύπαρξη των καναλιών στο κόκκινο και κοντινό υπέρυθρο είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τον υπολογισμό των πιο κοινών δεικτών βλάστησης και τη χρήση τους σε γεωργικές εφαρμογές.

Δορυφόρος Υψηλής Χωρικής Ανάλυσης
Εικόνα ψευδών χρωμάτων με υψηλή χωρική ανάλυση και το ποσοστό που προέρχεται από φυτική κάλυψη.
Πηγή: Stephan J. Maas, Texas Technical University

Δημιουργία Αρδευτικού Συστήματος

Ρυθμός μεταβλητών απαιτήσεων για άρδευση μέσα σε ένα πεδίο
Απεικόνιση των διαφορετικών απαιτήσεων για άρδευση μέσα σε ένα χωράφι (πράσινο είναι υψηλή, κίτρινο ενδιάμεση, και κόκκινο χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό), όπως φαίνεται από το δορυφόρο QuckBird.
Πηγή: Satellite Imaging Corporation και DigitalGlobe

Από την παραπάνω εικόνα, μπορούμε να δούμε τη διακύμανση στις απαιτήσεις άρδευσης μέσα σε ένα χωράφι. Οι πράσινες περιοχές στο κέντρο του χωραφιού είναι επαρκώς αρδευόμενες, ενώ οι κόκκινες περιοχές έχουν μεγάλη ανάγκη άρδευσης. Ακόμη και αν ο αισθητήρας του QuickBird δεν έχει θερμικά κανάλια που χρησιμοποιούνται για να εκτιμηθεί η περιεκτικότητα σε νερό (δείτε αυτή τη σελίδα για περισσότερες πληροφορίες), τα συμπτώματα της έλλειψης νερού μπορεί να προσδιοριστούν με απλούς δείκτες βλάστησης. Με αυτές τις πληροφορίες, ο γεωργός θα γνωρίζει ποιες περιοχές χρειάζονται περισσότερο νερό και να προσαρμόσει ανάλογα την μέθοδο άρδευσης.

Ερώτηση: Τί είναι οι δύο γκρι κάθετες γραμμές στην παραπάνω δορυφορική εικόνα;

Απάντηση