3. 3D-toepassingen

Anagliefen

Zoom Sign
Anaglyph Istanbul
Anaglief in rood en groen van een deel van Istanbul in Turkije. Bron: Tack, 2009.

Iedereen heeft waarschijnlijk wel al ooit anagliefen gezien; in een stripalbum of film waar enge monsters uit het scherm lijken te komen. Herinner je de bril die je moest dragen, met een groen en een rood glas?

Deze gekleurde glazen zijn niet gemaakt om je er gek te laten uitzien, maar hebben wel degelijk een nut. Laten we eens bekijken wat er gebeurt.

Even opfrissen

Herinner je je nog de verschillende elementen die nodig zijn voor een 3D-ervaring? Je kan altijd eens terugkijken naar het hoofdstuk over stereovisie.

Antwoord


Een anaglief bestaat uit twee beelden van hetzelfde tafereel, elk gemaakt vanuit een iets andere hoek. Elk beeld wordt weergegeven in een bepaalde kleur (deze kleur kan toegevoegd worden in een Geografisch Informatiesysteem): rood of groen. Deze twee beelden worden vervolgens over elkaar gelegd.

Anagliefen bekijken door een anagliefenbril creëert volgend effect:

  • Het oog bedekt met de rode filter ziet het rode beeld in de anaglief; de groene delen zijn, doorheen deze filter, zwart. (Hoe is dit mogelijk?)
  • Het oog bedekt met de andere filter ondergaat hetzelfde proces.

Uiteindelijk ziet elk oog het beeld dat het zou moeten zien om stereovisie te verkrijgen. De hersenen combinere beide beelden tot een 3D-beeld.

Vraag: Waarom zie je de boten niet in 3D?

Antwoord

Maak je eigen 3D-bril!