2. Enkele basisprincipes

Stereovisie

Heb je je nooit afgevraagd waarom de mens dieptezicht heeft? En bijvoorbeeld een konijn niet?

De plaats van beide ogen is van groot belang om dit prachtig fenomeen te begrijpen. Terwijl bij een konijn de ogen zich aan beide zijden van de schedel bevinden, staan onze ogen naast elkaar op ons gezicht. Dit zorgt voor een overlap tussen het beeld dat gezien wordt door ons linkeroog en ons rechteroog. Door deze overlap ontstaat stereovisie, of ook de capaciteit om diepte waar te nemen.

Menselijk zicht
. Bron: Canada Centre for Remote Sensing.

Wat is stereovisie?

Probeer één oog te sluiten en sluit vervolgens het andere. Elk oog neemt een iets ander beeld waar dan het andere. Dit klein verschil wordt parallax genoemd. Wanneer beide beelden doorgegeven worden naar de hersenen maakt deze parallax het mogelijk om ze samen te voegen om zo een driedimensionaal beeld te krijgen.

Om uit te zoeken hoe je dieptes en hoogtes kan berekenen met parallax, klik hier.Wat is er nodig om stereovisie mogelijk te maken?

Het is voor de hand liggend dat we twee ogen nodig hebben om beide beelden om te vormen tot een driedimensionaal beeld. Om in stereovisie te zien, hebben we ook een koppel afbeeldingen nodig om ze te combineren tot een 3D-beeld. Eén beeld is nodig voor het linkeroog en een ander beeld is nog voor het rechteroog. Deze twee afbeeldingen worden een stereopaar of stereokoppel genoemd. Deze beelden moeten gemaakt zijn door een sensor op een vliegtuig of satelliet en moeten een overlap hebben.

Zoom Sign
stereopair
Twee beelden van hetzelfde object maar vanuit een verschillend punt genomen, vormen een stereopaar.
Bron: PCI Geomatics.
Zoom Sign
stereopair
Stereopaar van Tongerlo, België, 17 Mei 1999.
Bron: Ghent University.

Kom hier meer te weten over stereoparen!