Το μυστήριο με τις γραμμές του Nazca

Αποκάλυψη

Σε μια άγονη παράκτια πεδιάδα του Περού, βρίσκονται τα γεώγλυφα της Nazca και την παμπάς του Jumana, που καλύπτουν περίπου 450 χλμ².

Οι γραμμές αυτές, οι οποίες είχαν χαραχθεί στην επιφάνεια του εδάφους μεταξύ 500 π.Χ. και 500 μ.Χ., είναι από τις μεγαλύτερα αρχαιολογικά αινίγματα λόγω της ποσότητας, της φύσης, του μεγέθους και της συνέχειάς τους.

Τα γεώγλυφα παριστάνουν ζωντανούς οργανισμούς, τυποποιημένα φυτά και φανταστικά όντα, καθώς και γεωμετρικά σχήματα μήκους αρκετών χιλιομέτρων.

Οι γραμμές εντοπίστηκαν για πρώτη φορά όταν οι αεροπορικές εταιρείες άρχισαν τις εμπορικές πτήσεις πάνω από την έρημο στο Περού τη δεκαετία του 1920. Οι επιβάτες ανέφεραν ότι είδαν "πρωτόγονες λωρίδες προσγείωσης" στο έδαφος.

Zoom Sign
Nazca
Γραμμές και γεώγλυφα στο Nazca σε εικόνα του Landsat-7 (30 m χωρικής ανάλυσης, 26/04/00) με λεπτομέριες από εικόνα του QuickBird (0.6 m χωρικής ανάλυσης, 16/09/02). Πηγή: Tokai University Research & Κέντρο Πληροφοριών, Ιαπωνία.
Γεώγλυφα μαϊμού, πτηνού και αράχνης. Φωτογραφία: Association Dr. Maria Reiche.

Αναζητώντας απαντήσεις

Since their discovery, various theories have been proposed regarding the methods and motivations underlying the lines' construction.

Γιατί να μπει κάποιος στον κόπο να κάνει σχήματα που θα μπορούσαν να εκτιμηθούν μόνο από τον αέρα ;

Επινοητικοί διερμηνείς θέτουν την ιδέα ότι αυτές οι λωρίδες χρησιμοποιούνται από εξωγήινα οχήματα. Άλλες εξηγήσεις φτάνουν από ένα γιγάντιο αστέρο-παρατηρητήριο πάνω από ιερούς δρόμους και τελετουργίκούς χώρους μέχρι και συστήματα άρδευσης.

Μέχρι σήμερα, το μυστήριο των γραμμών της Nazca παραμένει άθικτο.

Άλλο ένα μυστήριο...

Πάνω από τον πάμπας, νότια από τις γραμμές του Nazca, οι αρχαολόγοι έχουν πρόσφατα ανακαλύψει την χαμένη πόλη των υποτιθεμένων προ-Κολομβιανούς γραμμο-χτίστες. Αυτή η πόλη, Cahuachi, χτίστηκε πριν από περίπου 2,000 χρόνια και μυστηριωδώς εγκαταλείφθηκε 500 χρόνια αργότερα.

Προστασία

Από το 1994, οι γραμμές του Nazca προστατεύονται από την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά του UNESCO.


Toggle: Debug