Ελ Νίνιο Νότια Ταλάντωση

Το Ελ Νίνιο-Νότια Ταλάντωση (ENSO) είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο σε συνδυασμό ωκεανού-ατμόσφαιρας.
Το Ελ Νίνιο και Ελ Νίνια είναι αντίθετες φάσεις του κύκλου ENSO στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Ομαλές συνθήκες

Όλα αρχίζουν με μια αλληλεπίδραση σε συνδυασμό ωκεανού-ατμόσφαιρας στην οποία οι άνεμοι καθορίζουν τη θερμοκρασία του νερού, αλλά η θερμοκρασία του νερού καθορίζει επίσης τους ανέμους.

      Ο Ειρηνικός Ωκεανός σε ομαλές συνθήκες. Πηγή: W.S. Kessler, NOAA/PMEL.

Σε ένα φυσιολογικό έτος, οι αληγείς άνεμοι φυσάνε δυτικά και σπρώχνουν ζεστά επιφανειακά ύδατα προς την Αυστραλία και τη Νέα Γουινέα. Λόγω της ισχύος των ανέμων, η στάθμη της θάλασσας στη Νέα Γουινέα είναι περίπου 0,5 εκατ. πιο υψηλή σε σχέση με το Περού. Όταν το ζεστό νερό συσσωρεύεται στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, το κρύο νερό φουσκώνει στην δυτική ακτή της Νότιας Αμερικής. Αυτό το φούσκωμα που είναι πλούσιο σε θρεπτικό κρύο νερό ενισχύει την θαλασσινή παραγωγικότητα. Η βροχόπτωση βρίσκεται στον αέρα που αυξάνεται πάνω από τα πιο θερμά νερά ενώ ο ανατολικός Ειρηνικός είναι σχετικά ξηρός.

Τι είναι το thermocline;

Δείτε αυτά τα κινούμενα σχέδια!

Το Ελ Νίνιο-Νότια Ταλάντωση (ENSO) είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο σε συνδυασμό ωκεανού-ατμόσφαιρας.
Το Ελ Νίνιο είναι η θερμή φάση του ENSO που σχετίζεται με ασθενές αληγείς άνεμους, ζεστό νερό, υψηλή ατμοσφαιρική συναγωγή, βροχή στο Περού, ξηρασία στην Αυστραλία και αδύναμο upwelling.
Το Ελ Νίνια είναι η κρύα φάση του ENSO που σχετίζεται με δυνατούς αληγείς άνεμους, δροσερό νερό, ατμοσφαιρικές συνθήκες που είναι πιο ξηρές από το κανονικό και δυνατό upwelling.

Συνθήκες Ελ Νίνιο

Το Ελ Νίνιο πήρε το όνομά του από τους Περούβιανούς ψαράδες που αναφερόταν στα θερμά ρεύματα που εισβάλλουν στα ύδατα των δυτικών ακτών γύρω την περίοδο τψν Χριστουγέννων. Για άγνωστο λόγο το φαινόμενο Ελ Νίνιο συμβαίνει σε ακανόνιστα διαστήματα των 2-7 ετών.

Οι συνέπειες του Ελ Νίνιο δημιουργούν ένα μπάχαλο στις φυσιολογικές χειμερινές συνθήκες σε όλη την περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού και μπορεί να παραμείνουν μέχρι τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Σοβαρές εκδηλώσεις του Ελ Νίνιο αλλάζουν τις παγκόσμιες καιρικές συνθήκες και διαταράζουν την αλιεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

      Ο Ειρηνικός Ωκεανός κατά συνθήκες Ελ Νίνιου. Πηγή: W.S. Kessler, NOAA/PMEL.

Κατά τη διάρκεια του Ελ Νίνιο, η ασθενής αληγείς ανέμοι επιτρέπουν ζεστό νερό να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού. Ισχυρές βροχοπτώσεις κινούνται μέσα στο κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό, προκαλώντας ξηρασία στην Ινδονησία και την Αυστραλία. Η βροχόπτωση ακολουθεί το ζεστό νερό που κινείται ανατολικά και μπορεί να δημιουργήσει πλημμύρες στο Περού και τις γειτονικές χώρες. Η σθνάντηση των δθτικών και ανατολικών ανέμων δημιουργεί τροπικούς κυκλώνες πάνω από την Πολυνησία. Τελικά, το φούσκωμα ψυχρού νερού κατά μήκος των ακτών του Περού αποδυναμώνει, και ο εφοδιασμός των υδάτων που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι αποκομμένο, το οποίο δαιταράζει τις τοπικές αλιευτικές δραστηριότητες.

Η πιο σοβαρή επίπτωση του Ελ Νίνιο του περασμένου αιώνα σημειώθηκε κατά το χειμώνα του 1982 και 1983. Είχε καταστροφικά αποτελέσματα και σοβαρές μετεωρολογικές αλλαγές σε όλο τον κόσμο. Το σύνολο τψν ζημιών υπολογίστηκε πάνω από 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Και το Λα Νίνια;

Το Λα Νίνια είναι ουσιαστικά το αντίθετο από το Ελ Νίνιο. Χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα κρύες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας στον Ισημερινό Ειρηνικό Ωκεανό. Κατά τη διάρκεια της Λα Νίνιας οι αληγείς ανέμοι είναι πολύ ισχυροί, πράγμα που προωθεί δυναμικό φούσκωμα ψυχρού νερού κατά μήκος των ακτών του Περού. Στην πραγματικότητα, ασυνήθιστα κρύο νερό μπορεί να επεκταθεί δυτικά, μέσα στην κεντρικό ισημερινό Ειρηνικό.

Το Λα Νίνια σχετίζεται με βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου κατά μήκος των ακτών της Βόρειας και Νότιας Αμερικής.