Tropische stormen

Wat is het verschil tussen een orkaan, een tyfoon en een tropische wervelstorm?

De termen orkaan en tyfoon zijn regionaal gebonden namen voor een sterke tropische wervelstorm.

Wat is een tropische wervelstorm?

Tropische wervelstormen met maximale aanhoudende oppervlaktewindsnelheden van minder dan 17 m/s worden tropical depressions.

Eenmaal de tropische wervelstorm windsnelheden van minstens 17 m/s bereikt, wordt hij typisch een tropische storm genoemd en krijgt dan een naam. Indien de wind snelheden van 33 m/s bereikt, dan worden de stormen genoemd als volgt:

  • orkaan: in de noordelijke Atlantische Oceaan, de noordoostelijke Stille Oceaan, ten oosten van de datumlijn, ofde zuidelijke Stille Oceaan, ten oosten van 160 OL
  • tyfoon: in the Northwest Pacific Ocean west of the dateline
  • zware tropische wervelstorm: de zuidwestelijke Stille Oceaan, ten westen van 160 OL of de zuidoostelijke Indische Oceaan, ten oosten van 90 OL
  • zware cyclonische storm: in de noordelijke Indische Oceaan
  • tropische wervelstorm: in de zuidwestelijke Indische Oceaan

Vind meer informatie over tropische stormen bij de Hurricane Research Division van NOAA/AOML.

Zoom Sign
Typhoon Jelawat
SeaWIFS ontdekt het oog van de tyfoon Jelawat bij het eiland Minami Daito Jima, Japan (07/08/00).
Bron: SeaWiFS Project, NASA/GSFC and ORBIMAGE.
Zoom Sign
Hurricane Isabel
Dit composietbeeld toont de ontwikkeling van de orkaan Isabel zoals gemonitord door Meteosat-8 in september 2003.. Bron: EUMETSAT.

Orkaan Charley

Charley duurde van 9 tot 15 augustus 2004. Op zijn pieksterkte bereikte hij windsnelheden van 240 km/h, waardoor hij een sterke orkaan van Categorie 4 op de orkaanschaal van Saffir-Simpson werd.

Charley was de sterkste orkaan die de Verenigde Staten trof sinds Andrew in 1992. Alhoewel klein in grootte, veroorzaakte hij catastrofale windschade.

Zoom Sign
Katrina
Orkaan Katrina komt aan in Mississipi. Foto: Anonymous.

Orkaan Katrina

Orkaan Katrina was een van de meest geldverslindende, meest dodelijke en sterkste orkanen ooit geregistreerd in de geschiedenis van de V.S.

De orkaan vormde zich boven de Bahamas en passeerde het zuiden van Florida als een gematigde orkaan van categorie 1 alvorens in de Golf van Mexico snel in kracht toe te nemen. Hij bereikte Louisiana als een storm van categorie 3 op 29 augustus 2005.

Hij veroorzaakte zware verwoestingen langs de Golfkust van centraal Florida tot in Texas, veel ervan het gevolg van de stormvloed. Het grootst aantal slachtoffers en de zwaarste schade aan eigendommen deden zich voor in New Orleans (Louisiana), dat overstroomde toen het dijkensysteem het catastrofaal begaf, waardoor 80% van de stad overstroomde. Ongeveer 2.000 mensen verloren het leven in de eigenlijke orkaan en in de daaropvolgende overstromingen. Naar schatting is de storm verantwoordelijk geweest voor $81,2 miljard schade.

Drie jaar later, in 2008, woonden duizenden ontheemde inwoners van Mississippi en Louisiana nog steeds in caravans.

Wil je er meer over weten? Kom eens kijken op pagina " Orkaanalarm" van de EOEdu website.

Zoom Sign
Katrina
Orkaan Katrina zoals gezien door MODIS aan boord van Terra op 28 augustus 2005. Bron: MODIS Rapid Response Team, GSFC/NASA.

Toggle: Debug