SEVIRI en Meteosat-9

SEVIRI

De "Spinning Enhanced Visible and Infrared Imager (SEVIRI)" is een van de instrumenten aan boord van de satelliet Meteosat-9.

SEVIRI levert daglichtbeelden van de weerspatronen met een ruimtelijke resolutie van 3 km, plus atmosferische pseudo-peiling en thermische informatie. SERVIRI-gegevens helpen de weersvoorspellers bij het herkennen en voorspellen van gevaarlijke weersverschijnselen, zoals onweer, zware regen, mist en de explosieve ontwikkeling van kleine maar hevige depressies, die tot verwoestende windstormen kunnen leiden.

Speciale kleurencomposities

De "Airmass RGB Composite" is een van de speciale kleurencomposities die uit SEVIRI-gegevens gemaakt kunnen worden. Hij werd ontworpen om de evolutie van wervelstormen en straalstromen (snelle windstromen) in het oog te houden. Hij laat toe een onderscheid te maken tussen verschillende types wolken.

Controleer het laatste Airmass-beeld van Meteosat-9.

Meteosat-9

Meteosat-9
Artistieke impressie van Meteosat-9.
Bron: ESA.

Meteosat-9, die op 21 december 2005 gelanceerd werd, is de satelliet die momenteel weersgegevens boven Europa verzamelt (samen met Meteosat-8).

Naast de SEVIRI heeft Meteosat het "Geostationary Earth Radiation Budget (GERB)"-instrument (geostationair aardstralingsbudget) mee, dat gegevens verschaft over weerkaatste zonnestraling en thermische straling die door de aarde en de atmosfeer uitgezonden worden.

Zoek meer informatie over weersatellieten en de interpretatie van wolkenbeelden in deze tutorial (EOEdu).


Toggle: Debug