Τροπικές Καταιγίδες

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τυφώνα, ανεμοστρόβιλο και τροπικό κυκλώνα;

. Οι όροι τυφώνα και κυκλώνα είναι ονόματα περιφερειακού χαρακτήρα για ένα ισχυρό τροπικό κυκλώνα.

Τι είναι ο τροπικός κυκλώνας;

Οι τροπικοί κυκλώνες με επιφανειακούς ανέμους μέγιστης διάρκειας κάτω των 17m/s καλούνται τροπικά βαρομετρικά χαμηλά.

Μόλις ο τροπικός κυκλώνας φθάνει ανέμους με τουλάχιστον 17 m/s συνήθως ονομάζεται τροπική καταιγίδα και τους αποδίδεται όνομα. Αν οι άνεμοι φθάνουν τα 33 m/s, τότε ονομάζονται:

  • τυφώνας: στο Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, το Βορειοανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό ανατολικά της γραμμής ημερομηνίας, ή το Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό ανατολικά του 160E
  • κυκλώνας: στο Βορειοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό στα δυτικά της γραμμής ημερομηνίας
  • σοβαρός τροπικός κυκλώνας: στο Νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό δυτικά του 160Ε ή στο Νοτιοανατολικό Ινδικό Ωκεανό, ανατολικά του 90E
  • σοβαρή κυκλωνική καταιγίδα: στο Βόρειο Ινδικό Ωκεανό
  • τροπικό κυκλώνα: στο Νοτιοδυτικό Ινδικό Ωκεανό

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τις τροπικές καταιγίδες στη σελίδα του NOAA/AOML Hurricane Research Division (ΕΝ).

Zoom Sign
Κυκλώνας Jelawat
SeaWIFS διακρίνει το μάτι του κυκλώνα Jelawat κοντά στο νησί Minami Daito Jima, Ιαπωνία (07/08/00).
Πηγή: SeaWiFS Project, NASA/GSFC και ORBIMAGE.
Zoom Sign
Τυφώνας Isabel
Αυτή η σύνθετη εικόνα δείχενι την εξέλιξη του τυφώνα Isabel όπως παρακολουθείται από το Meteosat-8 τον Σεπτέμβρη 2003. Πηγή: EUMETSAT.

Ο Τυφώνας Charley

Ο τυφώνας Charley διήρκεσε από τις 9-15 Αυγούστου, 2004. Κατά τη μέγιστη ένταση του, επιτυγχάνονταν ανεμοι των 240 km/h, με αποτέλεσμα να ονομαστεί ισχυρός τυφώνας κατηγορίας 4 ανάλογα με το κλίμακα Saffir-Simpson.

Ο Charley ήταν ο ισχυρότερος τυφώνας που έπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες από το Andrew το 1992. Αν και μικρός σε μέγεθος, προκάλεσε Καταστροφικές αερικές ζημιές.

Zoom Sign
Τυφώνας Katrina
Ο ερχομός του τυφώνα Katrina in Mississipi. Φωτογραφία: Ανόνυμη.

Ο Τυφώνας Katrina

Ο Τυφώνας Katrina ήταν ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους, θανατηφόρους και ισχυρότερους τυφώνες που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο τυφώνας σχηματίσθηκε από τις Μπαχάμες και διέσχισε την νότια Φλόριντα ως μέτριο τυφώνα κατηγορίας 1, πριν ενισχύθηκε ραγδαία στον Κόλπο του Μεξικού. Έπληξε την Λουιζιάνα ως καταιγίδα κατηγορίας 3 στις 29 Αυγούστου 2005.

Προκάλεσε σοβαρή καταστροφή κατά μήκος της ακτής του Κόλπου από την κεντρική Φλόριντα ως το Τέξας, ένα μεγάλο μέρος του λόγω της καταιγίδας από την διόγκωση των υδάτων. Οι πιο σοβαρές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και υλικές ζημίες σημειώθηκαν στη Νέα Ορλεάνη (Λουιζιάνα) που πλημμύρισε, αφού το σύστημα λεβή(??) απέτυχε με καταστροφικές συνέπειες, αφήνοντας 80% της πόλης πλημμυρισμένη. Περίπου 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την στιγμή που περνούσε ο τυφώνας και στις μετέπειτα πλημμύρες. Εκτιμείται ότι η καταστροφή ήταν υπεύθυνη για $81,2 δισ. σε ζημιές.

Τρία χρόνια αργότερα,σ το 2008, χιλιάδες εκτοπισμένοι κατοίκοι της Λουϊζιάνα και Μισισιπή εξακολουθούσαν να ζουν σε ρυμουλκούμενα και πρόχειρα σπίτια.

Zoom Sign
Τυφώνας Katrina
Ο τυφώνας Katrina, όπως φαίνεται από το MODIS επί του Terra στις 28 του Αυγούστου 2005. Πηγή: MODIS Rapid Response Team, GSFC/NASA.

Toggle: Debug