Μαθήματα:
Γεωγραφία, Αγγλικά, Θετικες Επιστήμες, Τρέχοντα γεγονότα
Σκοπούς:
- Να διαβάστε, να κατανοήσετε και να συνοψίσετε ένα άρθρο με μια πρόσφατη είδηση.
- Μέσα από ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, να κατανοήσετε τη χρησιμότητα της τηλεπισκόπησης.
- Να μάθετε για μία από τις μελλοντικές επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος - άνοδο της στάθμης της θάλασσας - και τις συνέπειές του για μια χώρα.
- Να εντοπίσετε φυσικές και ανθρώπινες διαδικασίες που μπορεί να αντισταθμίσουν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας στο Μπαγκλαντές.
Υλικά:
- Πρόσβαση στο διαδίκτυο στην Ενότητα Ένας Κόσμος με Εικόνες.
- Το άρθρο Μπαγκλαντές: μια χώρα διευρύνεται παρά την υπερθέρμανση του πλανήτη (24 MB αρχείο .rtf).
Απαιτούμενος χρόνος:
1-2 σχολικές ώρες.
Διαδικασία:
-
Ζητήστε από τους μαθητές να κοιτάξουν τις ακόλουθες σελίδες της ενότητας:
-
Βεβαιωθείτε ότι κατανοούν και μπορούν να διαφοροποιήσουν τους ακόλουθους όρους:
- Η υπερθέρμανση του πλανήτη: Τρέχουσα αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του αέρα κοντά στην επιφάνεια της Γης και των ωκεανών, από τα μέσα του εικοστού αιώνα, και η συνέχιση της κατάστασης αυτής.
- Το φαινόμενο του θερμοκηπίου: Τα αέρια του θερμοκηπίου παγιδεύουν θερμότητα στην ατμόσφαιρα της Γης, μέσα στο σύστημα του επιφανειακού-τροπόσφαιριου.
- Πλανητική μεταβολή, η αλλαγή του κλίματος, η παγκόσμια αλλαγή του κλίματος: Οι όροι αυτοί συνοψίζουν την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις συνέπειές της.
Ο όρος "κλίμα" σημαίνει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας δεν είναι το μόνο αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
-
Να κάνουν μία λίστα και να συζητήσουν για τις (μελλοντικές) συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Παράδειγμα καταλόγου με επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη:
Να ζωγραφίσουν στην επιφάνεια εργασίας ένα πίνακα με 2 στήλες: επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και παραδείγματα.- Η αλλαγή του κλίματος (π.χ. η αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή της Μεσογείου)
- Άνοδος της στάθμης της θάλασσας
- Τα ακραία καιρικά φαινόμενα (π.χ. καταιγίδες, κύματα καύσωνα)
- Αλλαγή ποσότητας και τρόπου διεξαγωγής των βροχοπτώσεων (π.χ. ξηρασία, πλημμύρες)
- Αλλαγές στον τομέα των γεωργικών αποδόσεων
- Αλλαγές στους εμπορικούς οδούς
- Υποχώρηση παγόβουνων
- Είδη υπό εξαφάνιση (π.χ. πολική αρκούδα)
- Αυξήσεις στις ποικιλίες των φορέων της νόσου (π.χ. κουνούπια)
- ...
-
Ζητήστε από τους μαθητές να διαβάσουν την ακόλουθη σελίδα στην ενότητα :
Να σκεφτούν πως η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να επηρεάσει το Μπαγκλαντές.
Προσθέστε μια τρίτη στήλη στον πίνακα και βάζετε ένα σταυρό για κάθε συνέπεια από την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη που θα μπορούσε να επηρεάσει το Μπαγκλαντές. Σε αυτό το σημείο, οι μαθητές θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι λίγο πολύ όλες οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη που έχουν καταγράψει θα έχουν αντίκτυπο στο Μπαγκλαντές.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση έχει παγκόσμιες συνέπειες. -
Πείτε στους μαθητές τα ακόλουθα στοιχεία σχετικά με το Μπαγκλαντές (πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Bangladesh) :
- Το Μπαγκλαντές είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες στον κόσμο και έχει υψηλό ποσοστό φτώχειας. Το 2007, ο πληθυσμός της χώρας είχε 150.000.000 κάτοικους, με πυκνότητα 1.045 κάτοικοι/km².
- Το Μπαγκλαντές βρίσκεται στο χαμηλού υψόμετρου Δέλτα των Ποταμών Ganges-Brahmaputra. Η αλλουβιακό έδαφος που έχει κατατεθεί από αυτούς τους ποταμούς έχει δημιουργήσει μερικές από τις πιο εύφορες πεδιάδες στον κόσμο. Τα περισσότερα μέρη του Μπαγκλαντές βρίσκονται λιγότερο από 12 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.
- Αλληλεπικαλυπτόμενο του Τροπικού του Καρκίνου, το Μπαγκλαντές έχει τροπικό κλίμα με ήπιο χειμώνα από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, με ζεστό, υγρό καλοκαίρι από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Μια ζεστή και υγρή περίοδος με μουσώνες διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο το οποίο παρέχει το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών βροχόπτωσης της χώρας.
- Φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες, τροπικοί κυκλώνες, ανεμοστρόβιλοι, παλιρροϊκές οπές συμβαίνουν σχεδόν κάθε χρόνο, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της αποψίλωσης των δασών, της υποβάθμισης του εδάφους και της διάβρωσης.
- Παρά τις συνεχείς εσωτερικές και διεθνείς προσπάθειες για τη βελτίωση της οικονομικής και δημογραφικής προοπτικής, το Μπαγκλαντές παραμένει μια αναπτυσσόμενη χώρα. Μια σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της οικονομίας είναι η ευρεία διάδοση μικροπιστώσεων από τον Muhammad Yunus (του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2006) μέσω της Grameen Bank.
Ζητήστε από τους μαθητές να σκεφτούν και να συζητήσουν για το τι θα μπορούσε να είναι η χειρότερη συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη για το Μπαγκλαντές (πιθανόν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που προκαλούν πλημμύρες).
-
Δώσετε στους μαθητές μία εκτύπωση του άρθρου Μπαγκλαντές: μια χώρα διευρύνεται παρά την υπερθέρμανση του πλανήτη (24 MB αρχείο .rtf).
Παράδειγμα περίληψης:
Ζητήστε τους να συνοψίσουν το άρθρο με 10 προτάσεις (ή 10 γραμμές).- Το Μπαγκλαντές όλο και μεγαλώνει, λόγω των καταθέσεων σε ιζήματα στον Κόλπο της Βεγγάλης. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται "επικάθηση".
- Η διαδικασία αυτή έχει μετρηθεί από δορυφόρους τα τελευταία 30 χρόνια. Η χώρα αυξάνεται σε ποσοστό περίπου 20km² ετησίως.
- Οι κλιματικές αλλαγές θα προκαλέσουν το επίπεδο της θάλασσας να αυξηθεί, με αποτέλεσμα την απειλή του 1/5 της μάζας της γης του Μπαγκλαντές (και 20 εκατομμυρίοι κάτοικοι) να μείνουν κάτω από το νερό.
- Ωστόσο, η προβλεπόμενη αύξηση της θάλασσας αναμένεται να υπερβεί κατά πολύ το ποσοστό της καθίζησης, προκαλώντας πλημμύρες.
- Η κατασκευή φραγμάτων, και τα αναχώματα είναι ο μόνος τρόπος για την πρόληψη των πλημμυρών και της διείσδυσης του αλατούχου νερού κοντά στις ακτές.
- Το Μπανγκλαντές - μια από τις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου - θα πρέπει να ζητήσει από τους διεθνείς δωρητές δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος.
Βεβαιωθείτε ότι ο χάρτης της πυκνότητας του πληθυσμού εντός και εκτός της 10m Παράκτιας Ζώνης Χαμηλής Υψομετρίας (LECZ) είναι κατανοητή από όλους.
-
Βάλτε τους μαθητές να εντοπίσουν το Μπαγκλαντές στο χάρτη του CO2 που είχε ανοικτεί προηγουμένως. Να αναλύσουν επίσης τονχάρτη των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ανά χώρα και τον χάρτη κατά κεφαλήν άνα χώρα που βρίσκεται στο τέλος του άρθρου.
Οι μαθητές πρέπει να αντιληφθούν ότι οι χώρες δεν είναι ίσες όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Ποιες είναι οι χώρες που εκπέμπουν περισσότερα; Τι τύπο χωρών είναι αυτές;
Γιατί οι χάρτες ανά χώρα και ανά κάτοικο διαφέρουν τόσο πολύ;(λόγω των πολύ πυκνοκατοικημένων χωρών)
Να συζητήσουν το γεγονός ότι μια χώρα με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά παραγωγής εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (το Μπανγκλαντές) θα πρέπει να καταπολεμήσει τόσο σκληρά τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος. -
ΈΞΤΡΑ - περισσότερα άρθρα σχετικά με την αλλαγή του κλίματος στο Μπαγκλαντές:
- Μπορεί να διαρκέσει χρόνια να ανακάμψουν οι Sundarbans από τις επιπτώσεις του κυκλώνα (ΕΝ) (12/12/07)
- Αντιμέτωποι με τα επακόλουθα του Kυκλώνα Sidr (ΕΝ) (05/06/08)
- Η μείωση του πληθυσμού των τίγρεων σηματοδοτεί την υποβάθμιση του περιβάλλοντος (ΕΝ) (12/08/08)
- Όταν η αλλαγή του κλίματος σου δίνει ένα αίσθημα ναυάγιο (ΕΝ) (23/10/08)
- Η κλιματική αλλαγή μπορεί να πνίξει πόλεις (ΕΝ) (24/10/08)
- Η χώρα σας θα μπορούσε να πνιγεί (ΕΝ) (27/10/08)
- Ο Κυκλώνας Rashmi πλήττει παράκτιες περιοχές (ΕΝ) (27/10/08)
- Μαθαίνοντας να προσαρμοζόμαστε και στην ξηρασία (ΕΝ) (31/10/08)
- Αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος (ΕΝ) (16/12/08)
- Τελευταία εκθέση IRIN σχετικά με το Μπαγκλαντές