1. Licht en leven (4/8)
Zeeplanten
Planten in zee zijn voornamelijk erg klein fytoplankton (zwevende algen). Zoals we op de vorige pagina hebben geleerd, groeien planten goed als de omstandigheden juist zijn. Als deze planten in de zee aanwezig zijn, kunnen ze door satellieten en door ons worden gezien. Kijk eens naar de beelden op deze pagina. Alle tonen fytoplankton; bekeken in close-up met een microscoop, in een glas water en waargenomen met een hele goede satelliet, 800 km boven de Aarde.
Naast koolhydraten bevat fytoplankton ook pigmenten: moleculen die een kleur hebben.
Vraag: Wat is de kleur van het slijmerige spul in het water en aan de ramen van bijvoorbeeld je aquarium, als je vergeten bent dit schoon te maken?
Primaire productie en teledetectie
Primaire productie is het maken van de bouwstenen van het leven (koolhydraten) van kooldioxide door middel van fotosynthese.
Om te groeien heeft fytoplankton licht nodig (dit is al eerder uitgelegd), maar ook een juiste temperatuur en voedingsstoffen.
De hoeveelheid zonlicht die het wateroppervlak bereikt, de groene kleur van het plankton in het water en de oppervlakte
temperatuur van het water kunnen alle gemeten worden met teledetectie. Als we een vaste verhouding aannemen tussen het
gewicht van het pigment (Chlorofyl moleculen) en het totale gewicht van de algen (meest koolhydraten), kunnen we met teledetectie
een ruwe schatting maken van de primaire productie.
Vraag: En hoe zit het met voedingsstoffen (nutriënten)? Kunnen deze worden gemeten door satellieten?
Je kan meer leren over groei en de snelheid waarmee koolstof wordt vastgelegd door algen in het volgende hoofdstuk: Fytoplankton groei