1. Licht en leven   (1/8)

Het belang van licht in water

Water

Water in vloeibare vorm kunnen we onderscheiden in zoet (meren, rivieren) of zout (zee). Gemiddeld is het zoutgehalte van de wereldzeeën ~3.5%. Dit betekent dat elke kilo zeewater ongeveer 35 gram aan opgeloste zouten bevat (voornamelijk, maar niet helemaal, de ionen van Natrium Chloride Na+, Cl-). Water bevat ook de gassen O2, N2 and CO2, en is het leefmilieu van fytoplankton, zooplankton en hogere soorten planten en dieren.

Water kleuren

Wist je dat Zuiver water een blauwe kleur heeft omdat van het zichtbare licht het rode deel wordt geabsorbeerd en het blauwe deel wordt verstrooid?

Zuiver water heeft een lichtblauwe kleur die naar een diepblauw verkleurd als de dikte van de waterkolom toeneemt. De blauwe kleur wordt veroorzaakt omdat het licht bij verschillende golflengte meer of minder wordt geabsorbeerd of verstrooid. Als het water ook stoffen bevat die zijn opgelost of in het water zweven (slib, algen) dan zal het water ook een andere kleur krijgen.

Leer meer over kleuren en het elektromagnetische spectrum (kort afgekort: het spectrum) in de module on Inzicht in Spectra van de Aarde

Zoom Sign
Rainbow
De kleuren van het optische spectrum worden zichtbaar in een regenboog boven het Kaviskis meer, Litouwen.
Bron: Wikimedia Commons