4. Εισβάλλοντα Είδη στον Ωκεανό

Ειδική Μελέτη: Το Στρείδι του Ειρηνικού στην Βόρεια Θάλασσα

>Εισαγωγή

Zoom Sign
Μπλε μύδια

Μπλε μύδια (Mytilus edulis).
Φωτογραφία: Andreas Trepte / Wikimedia Commons

Τα μπλε μύδια (Mytilus edulis) αποτελούν σημαντικοί βιολογικοί πληθυσμοί στην παλιρροιακή (eulittoral) ζώνη του οικοσυστήματος της Θάλασσας Wadden. Οι οικότοποι με μπλε μύδια είναι σημαντικές βιογενείς δομές, που χρησιμεύουν ως ενδιαίτημα όσο και ως πηγή τροφής για ορισμένα είδη. Επηρεάζουν τις υδροδυναμικές διεργασίες στη μείωση των ποσοστών της ροής και τη διατήρηση λάσπης και άμμο.

Zoom Sign
Στρείδια του Ειρηνικού

Στρείδια του Ειρηνικού (Crassostrea gigas).
Φωτογραφία: Achim Wehrmann / Senckenberg Research Institute, 26.04.2007

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, το στρείδι του Ειρηνικού ( Crassostera gigas ) άρχισε να εξαπλώνεται στη γερμανική θάλασσα Wadden από την Ανατολή (East Frisia). Σήμερα, το στρείδι του Ειρηνικού είναι παρόν σε όλους τους οικότοπους μπλε μυδιών σε όλη την θάλασσα Wadden από την Ολλάνδία στη Δύση έως τη Δανία στον Βορρά. Μερικοί οικότοποι μυδιών φιλοξενούν μέχρι και 1.000 ζώων ανά τετραγωνικό μέτρο. Το στρείδι του Ειρηνικού είναι επομένως ένας αλλοδαπός εισβολέας στη Βόρεια Θάλασσα.

Ανάπτυξη των πληθυσμών των μπλε μυδιών στη Βόρεια Θάλασσα

Η περιοχή των μυδιών στη θάλασσα Wadden έχει μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Για παράδειγμα, στην Κάτω Σαξονία της Γερμανίας, η περιοχή των μυδιών μειώθηκε από 50χλμ2 το 1975 σε 27χλμ2 το 1989/91. Την άνοιξη του 1996, το χαμηλότερο τεκμηριωμένο επίπεδο είχε επιτευχθεί: μόλις κατά 1,7χλμ2 με μύδια παρέμειναν!

Η συνολική βιομάζα των μπλέ μύδιων μειώθηκε από 47.000 τόνους το 1989/91 σε 1.000 τόνους το 1996. Αυτό ισοδυναμεί με απώλεια του 60%, ενώ η μείωση στην περιοχή κατά την ίδια περίοδο ήταν 47%.

Μετά από μια ισχυρή spatfall το καλοκαίρι του 1996, η συνολική έκταση των μυδιών αυξήθηκε σε περίπου 29χλμ2 (1999), με βιομάζα των 110.000 τόνων
(Πηγή στοιχείων: Wadden Sea Εθνικό Πάρκο της Κάτω Σαξονίας)

Η εξάπλωση του στρειδιού του Ειρηνικού στη Βόρεια Θάλασσα

Zoom Sign
Στρείδια

Μετατόπιση προνύμφων του στρειδιού του Ειρηνικού Crassostrea gigas κατά μήκος των ολλανδικών και γερμανικών ακτών της Βόρειας Θάλασσας μεταξύ την δεκαετία του 1960 και 2000.
Πηγή: Achim Wehrmann / Senckenberg Research Institute

Στη δεκαετία του 1960, το στρείδι του Ειρηνικού μεταφέρθηκε στην Ολλανδία για καλλιέργεαι. Θεωρήθηκε ότι το στρείδι δεν θα αναπαράγεται στο φυσικό περιβάλλον λόγω των σχετικά χαμηλών θερμοκρασιών του νερού. Ωστόσο, το στρείδι του Ειρηνικού προσαρμόστηκε αρκετά καλά και αναπαράγεται ακόμη πιο γρήγορα από ό, τι το μητρικό μύδι. Μπορεί να παράγει μέχρι και 50 με 100.000.000 αυγά κατά τη διάρκεια μιας αναπαραγωγικής περιόδου και αυτό μπορεί να συμβεί αρκετές φορές σε μία σεζόν. Οι προνύμφες διαφεύγουνγής από τις καλλιέργειες στρειδιών από τη μεταφορά των παράκτιων ρευμάτων. Έτσι, εκτός από μια επιτυχημένη spatfall, οι συνθήκες του ανέμου καθορίζουν την εξάπλωση.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, το στρείδι του Ειρηνικού βρέθηκε σε διάφορα σημεία στα γερμανικά νησιά της Ανατολικής Frisia. Το 1986 εισήχθη στο Sylt για καλλιέργεια, και λίγα χρόνια αργότερα, τα πρώτα δείγματα βρέθηκαν στην άγρια φύση γύρω από το νησί.

Zoom Sign
Στρείδια

Στρείδια του Ειρηνικού (Crassostrea gigas) στο Juist, Γερμανία.
Πηγή Achim Wehrmann / Senckenberg Research Institute, 20.11.2007

Λόγω της καλής spatfall το 2003 πολλοί οικότοποι στρειδιών γρήγορα εξελίχθηκαν σε στερεές υφάλους σε πολλά μέρη. Σήμερα υπάρχουν μέχρι και 1.400 στρείδια του Ειρηνικού σε ένα τετραγωνικό μέτρο (η μέση αφθονία είναι 300 ανά τετραγωνικό μέτρο). Τα νεότερα στρείδια θα εγκατασταθούν πάνω από τα παλαιότερα. Σήμερα, πλέον δεν υπάρχουν άλλο οικότοπους στρειδιών χωρίς στρείδια.

Τα πάνε καλά τα μπλε μύδια με τα στρείδια του Ειρηνικού;

Zoom Sign
Blue mussels and Pacific oysters in the North Sea

Blue mussels and Pacific oysters sharing the same habitat in the North Sea.
Photo: Achim Wehrmann / Senckenberg Research Institute, 20.11.2007

Τα μπλε μύδια και τα στρείδια του Ειρηνικού ανταγωνίζονται για τα τρόφιμα. Και τα δύο είδη ζουν στην παλιρροιακή (eulittoral) ζώνη στη θάλασσα Wadden και φιλτράρουν αιωρούμενα σωματίδια από το νερό της θάλασσας. Ωστόσο, το στρείδι είναι ανώτερο στον ρυθμό αύξησής του: μπορεί να αυξηθεί έως και 5 εκατοστά ανά έτος και να φτάσει ένα μέγεθος (μήκος) έως και 30 εκατ., πάνω από το διπλάσιο του μέγιστου μεγέθους του μυδιού. Οι προνύμφες του κινούνται πολύ πιο γρήγορα από ό, τι εκείνες του μυδιού και επομένως θα έχουν καλύτερες πιθανότητες να ξεφύγουν πιθανούς εχθρούς. Το ιθαγενείς μύδι χρησιμεύει ως πηγή τροφής για τα πουλιά, καβούρια και τα αστέρια στη θάλασσα. Το εισβάλλον στρείδι δεν έχει φυσικούς εχθρούς στη Βόρεια Θάλασσα. Εγκαθίσταται σε οικότοπους μυδιών και, εφόσον κολλάει και κατασκευάζει υφάλους, σε κάποιο βαθμό σκοτώνει τα μύδια. Έτσι, η καλλιέργεια του στρειδιού του Ειρηνικού πρέπει να θεωρηθεί ως δυνητικός κίνδυνος για τους οικότοπους των μυδιών στη θάλασσα Wadden.

Ακούγεται σαν ένας θρίαμβος για το Στρείδι του Ειρηνικού;

Στρείδια σε πιάτο

Στρείδια σε πιάτο.
Φωτογραφία: David Monniaux / Wikimedia Commons, 2005

Στην πραγματικότητα τελικά τα δύο είδη τα βρίσκουν μεταξύ τους. Μπορούν να αποτελέσουν πολύπλοκες και βιοποικίλες κοινότητες με φύκια, περικοκλάδες και άφθονο spatfall μυδιών. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία απόδειξη ότι η καλλιέργεια του στρειδιού του Ειρηνικού προκάλεσε ή θα προκαλέσει την εξαφάνιση των μπλε μυδιών.



Ένα σχέδιο διαχείρισης για το μπλε μύδι στη θάλασσα Wadden

Η πτωτική τάση του πληθυσμού των μπλε μυδιών μέχρι τα μέσα του 1990 και οι αμφιλεγόμενες δημόσιες συζητήσεις για το ψάρεμα που είναι μια πιθανή αιτία για την παρακμή μολύβδου οδήγησε στην πολιτική απόφαση για τη δημιουργία ενός σχεδίου διαχείρισης για την μύδι στη θάλασσα Wadden. Οι δύο πιο σημαντικές ενέργειες ήταν

  • Ρύθμιση της αλιείας μπλε μυδιών μπλε από το νόμο, και
  • Συνεχή παρακολούθηση των οικότοπων μυδιών.
Ποιος είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση;
Zoom Sign
Ενδιαιτήματα στη θάλασσα Wadden

Χάρτης των ενδιαιτημάτων στη θάλασσα Wadden.
Πηγή: Κοινό Γραμματεία Wadden Sea

Ως αποτέλεσμα,σημαντικά τμήματα από την παλιρροιακή ζώνη στη θάλασσα Wadden έχουν κλείσει οριστικά για την αλιεία μπλε μυδιών στην Ολλανδία, Γερμανία και Δανία.

Παρακολούθηση των μπλε μυδιών

Zoom Sign
 Επιστήμονας παρακολούθηση μύδια και στρείδια στη θάλασσα Wadden

Επιστήμονας παρακολούθηση τα μπλε μύδια και τα στρείδια του Ειρηνικού στη θάλασσα Wadden.
Φωτογραφία: Achim Wehrmann / Senckenberg Research Institute, 26.04.2007

Ο πιο ακριβής τρόπος για να καθοριστεί η θέση, το μέγεθος και το σχήμα των οικότοπων με μπλε μύδια στο νότιο τμήμα της Βόρειας Θάλασσας είναι με περιεκτικές έρευνες εδάφους. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το συνολικό μέγεθος της περιοχής το έργο αυτό θα ήταν αδύνατο. Η τηλεπισκόπηση μπορεί συνεπώς να είναι μια πολύτιμη μέθοδος για την χαρτογράφηση οικότοπων με μύδια. Η παρακολούθηση των μπλε μύδιων γίνεται με την ανάλυση των αεροφωτογραφιών, σε συνδυασμό με εδαφικές μελέτες Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό για να εξακριβωθεί η ερμηνεία της φωτογραφίας.

Οι φωτογραφικές έρευνες πραγματοποιούνται σε μια καθορισμένη περίοδο του έτους, επειδή η επιφάνεια που καλύπτεται από τα μύδια μπορεί να αυξηθεί στο spatfall κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών και συχνά θα μειωθεί κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα από καταιγίδες και/ή πάγο.

Το ακόλουθο κινούμενο σχέδιο είναι το αποτέλεσμα της σάρωσης με λέιζερ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθορίσει τις αποστάσεις. Το βίντεο δείχνει ένα οικότοπο με μύδια στα εμπόδια των παλιρροϊκών φλατς του Juist και Memmert που έχει πλημμυρίσει δύο ώρες μετά την άμπωτη και είναι πάλι στεγνό δύο ώρες πριν από την άμπωτη. Το ύψος αυτού του τμήματος της κοίτης των μυδιών που μένει ξερό είναι περίπου 1μ.


Τηλεπισκόπιση με λέιζερ

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την τεχνική της σάρωσης με λέιζερ; Επισκεφτείτε το φροντιστήριο να μάθετε για την Τηλεπισκόπιση με λέιζερ.


Και τι γίνεται με το στρείδι του Ειρηνικού;

Zoom Sign
Χάρτης του πληθυσμού του μπλε μύδιου και του στρειδιού του Ειρηνικού στο Dornumer Nacken, στην Θάλασσα του Wadden

Χάρτης του πληθυσμού του μπλε μύδιου και του στρειδιού του Ειρηνικού στο Dornumer Nacken, στην Θάλασσα του Wadden μεταξύ 1998 και 2008.
Πηγή: Senckenberg Research Institute

Μέχρι σήμερα, δεν έχουν υπάρξει σχέδια διαχείρισης για το στρείδι του Ειρηνικού. Δηλαδή, ο εισβολέας δεν είναι υπό παρακολούθηση συνεπώς και διαρκώς. Ωστόσο, έχουν υπάρξει μοναδικές μελέτες όπου η ανάπτυξη των υφάλων των στρειδιών έχουν χαρτογραφηθεί με εδαφικές έρευνες.



Ερωτήσεις

  1. Μεταξύ της περιόδου παρακολούθησης του 1989/91 και 1996 η περιοχή των μπλε μυδιών στην Κάτω Σαξονία μειώθηκε κατά 47% ενώ η βιομάζα μειώθηκε κατά 60%. Γιατί υπάρχει αυτή η διακριτή διαφορά μεταξύ των δύο αριθμών;

  2. Ρίξτε μια ματιά στο παραπάνω χάρτη των οικοτόπων της περιοχής της θάλασσας Wadden. Πού νομίζετε ότι τα μπλε μύδια και τα στρείδια του Ειρηνικού έχουν τα ενδιαιτήματά τους;

  3. Θα εξετάζατε το στρείδι του Ειρηνικού σαν μία μορφή της θαλάσσιας ρύπανσης; Να θυμάστε ότι εισήχθη στη Βόρεια Θάλασσα από τους ανθρώπους. Δικαιολογήστε την απάντησή σας.

  4. Στις 26 Ιουνίου 2009 η Θάλασσα Wadden έγινε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Από αυτά που ξέρετε μέχρι τώρα σχετικά με την Θάλασσα του Wadden, τι λόγους θα μπορούσε να υπήρχαν για αυτή την απόφαση;

Μάθετε περισσότερα: