Τόπος Μυδιών και Ύφαλοι Στρείδιων

Τόπος Μυδιών

Ανάλογα με το Εργαστήριο Μπλε Μυδιών 2002,

Ένας τόπος μυδιών είναι μια βενθική κοινότητα που έχει κτιστεί από μπλέ μύδια.

Μπορεί να αποτελείται από μια χωρική, σαφώς καθορισμένη παράτυπη συλλογή με προεξέχοντα μικρότερα τοπία, τα οποία μπορεί να κληθούν μπαλώματα , που χωρίζονται από ανοιχτούς χώρους.

Η περιγραφή αυτή περιλαμβάνει επίσης μικρά τοπία με μεγάλη αφθονία μικρών μυδιών. Η δομή που περιγράφεται δεν μπορεί να είναι διακριτή στα μικρά τοπία ή νεό-κτιστα τοπία (Εργαστήριο Μπλε Μυδιών 2002; Οικοσύστημα της Θάλασσας του Wadden, 2005)

Zoom Sign
Τόπος Μπλε Μυδιών
Τόπος Μπλε Μυδιών στην Θάλασσα Wadden, Γερμανία.
Φωτογραφία: Wadden Sea National Park of Lower Saxony

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα όρια των τοπίων μυδιών και των γύρω παλιρροιακών περιοχών δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρες. Συνεπώς, οι επιστήμονες ανέπτυξαν κριτήρια προκειμένου να τυποποιηθούν αποφάσεις σχετικά με τα όρια των τοπίων μυδιών κατά τη διεξαγωγή ερευνών στον τομέα:

Μια ομάδα μπαλώματα μυδιών θεωρείται ένα τοπίο μυδιών, όταν καλύπτεται τουλάχιστον το 5% του βυθού και όταν τα μπαλώματα μυδιών είναι έχουν μικρότερο από 25 μέτρα διάσταση το ένα από το άλλο.

Ύφαλοι Στρείδιων

Ο όρος 'ύφαλος' είχε αρχικώς εισαχθεί στη ναυτιλία και περιλαμβάνει κάθε είδους shoal, για παράδειγμα μια αμμουδιά. Στη Βιολογία και την Γεωλογία,

οι
Ύφαλοι είναι γεωμορφές φτιαγμένες από ανθρακικό που έχουν κατασκευαστεί από οργανισμούς, οι λεγόμενοι μηχανικοί οικοσυστήματος.

Αυτές οι γεωμορφές εκ τούτου έχουν ενοποιημένο οργανικό πλαίσιο, το οποίο εξακολουθεί να υφίσταται όταν οι οργανισμοί πεθαίνουν. Οι ύφαλοι συνήθως κατασκευάζονται σε ρηχά νερά, αλλά υπάρχουν και υφάλοι βαθιών υδάτων και υφάλοι κρύων νερών.

Τέσσερις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα εμπλέκονται στην καλλιέργεια υφάλων: Δόμηση, Αποικοδόμηση, Καθίζηση, και Τσιμέντωση.

  • Κατασκευαστικές διεργασίες (οικοδόμηση υφάλου ή μηχανολογία): Δόμηση της πρωτογενής δομής από οργανισμούς που σχηματίζουν αποικίες, δόμηση της δευτερεύοντας δομής μέσω περισκλήρυνσης, γέμιση με ανθρακικά σωματίδια και συσσώρευση των ιζημάτων.

  • Καταστρεπτικές διαδικασίες: η φυσική καταστροφή κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας μέσα από τα κύματα και τα ρεύματα. Οι καταιγίδες μπορεί να έχουν μεγάλα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα στους υφάλους. Ωστόσο, ο ρυθμός της διάβρωσης είναι σχεδόν ίδιος με εκείνη των κατασκευαστικών διαδικασιών.

  • Η καθίζηση των ενιαίων σωματιδίων είναι υπεύθυνη για την πραγματική δημιουργία μιας δομής υφάλου. Τα σωματίδια προέρχονται από οργανικά κατάλοιπα των οργανισμών καθώς και από την καταστροφή του σώματος του υφάλου. Το μικροσκοπικό υλικό αυτό μπορεί να μεταφέρεται σε διάκενα στον ύφαλο και να τους συμπληρώνει.

  • Η τσιμέντωση είναι η διαδικασία της εναπόθεσης των διαλυμένων συστατικών μετάλλου στα διάκενα της δομής του υφάλου. Αυτή η διαδικασία οδηγεί σε αντίσταση της δομής προς τα κύματα.

Το Στρείδι του Ειρηνικού (Crassostrea gigas) είναι ένα παράδειγμα του λεγόμενου ]οικοδόμου υφάλου ή στο μηχανικός οικοσυστήματος.

Zoom Sign
Ύφαλος του Στρειδιού του Ειρηνικού στην Βόρεια Θάλασσα
Ύφαλος του Στρειδιού του Ειρηνικού (Crassostrea gigas) στις παλιρροϊκές περιοχές του νησιού της Juist, Γερμανία.
Φωτογραφία: Senckenberg Research Institute, 26.04.2007.