4. Invasieve soorten in de oceaan

Transport van mariene invasieve soorten (2/3)

2. Aquacultuur

Aquacultuur is hetzelfde als kweken in het water. Dit kan plaatsvinden ofwel bij zoetwater- als bij zeewatercondities. In het water levende soorten worden onder ge controleerde condities gekweekt en groot gebracht voor voedsel, wetenschappelijke of recreatiedoeleinden zoals hengelen of aquaristiek. In het jaar 2005 zijn er bijna 19 miljoen ton vis, schaaldieren, weekdieren, enz. geproduceerd in mariene wateren wereldwijd (FAO).

fishfarm
Viskwekerij op de Faeröer Eilanden.
Foto: Erik Christensen

Veel van de in mariene wateren gekweekte soorten zijn niet inheems in het gebied waar ze gehouden worden. In het geval van onopzettelijk vrijkomen, kunnen ze invasief worden of ziekten verspreiden onder inheemse organismen. Redenen voor onopzettelijk vrijkomen kunnen gaten in netpens zijn of parasieten die gedragen worden door die soorten die opzettelijk voor de kweek geïntroduceerd worden.

net pens
Voor de kust van Hawaï wordt vis gekweekt in grote onderwaterkooien in de open oceaan.
Foto: NOAA


3. Bouwen van kanalen

Het huidige rivierensystemen van de aarde werden gecreëerd tegen het einde van de laatste ijstijd ongeveer 10.000 jaar geleden. De landmassa's tussen de rivieren en de oceanen fungeren als natuurlijke barrières voor in water levende soorten. Echter, deze barrières zijn in grote mate gewijzigd door de bouw van kanalen waardoor de uitwisseling van in water levende soorten mogelijk is. De middelen van transport door een kanaal zijn hoofdzakelijk via de scheepvaart. Echter, overstromingen door getijden kunnen ook mariene soorten meerdere kilometers landinwaarts transporteren.
De opening van het Suezkanaal, bijvoorbeeld, gaf de aanzet tot een grote instroom van meer dan 300 soorten uit de Rode Zee in de Middellandse Zee, met het overtroeven en vervangen van verscheidene inheemse soorten tot gevolg. (Wittenberg and Cock 2001)

Zoom Sign
Suez Canal
Satellietbeeld dat het Suezkanaal laat zien, een scheepvaartroute die Port Said aan de Middellandse Zee met de Golf van Suez verbindt. De Golf is een arm van de Rode Zee en bevindt zich rechts op de foto. Ook is het noordelijk deel van de rivier de Nijl en haar vruchtbare rivierdelta te zien.
Bron: NASA/GSFC/JPL, MISR Team