4. Εισβάλλοντα Είδη στον Ωκεανό
Τι βλάβη μπορούν να κάνουν; Μπορεί ποτέ να κάνουν καλό;
Τα χωροκατακτητικά είδη έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον που αντιμετώπισαν κατά πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μπορούν να προκαλέσουν οικολογικές αλλαγές που οδηγούν στην εξαφάνιση των άλλων ειδών, δηλαδή την απώλεια των ενδιαιτημάτων, η οποία τελικά επιφέρει απώλεια της παγκόσμιας βιοποικιλότητας. Τα χωροκατακτητικά είδη μπορεί επίσης να επηρεάσουν την οικονομία, καθώς και τα ζώα και την ανθρώπινη υγεία.
Αυτά είναι μερικά παραδείγματα για το πώς τα ξένα είδη μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα νέα περιβάλλοντα:
>Το καφέ φίδι δέντρου είναι ιθαγενείς στην Αυστραλία. Στην δεκαετία του 1950 αθελώς μεταφέρθηκε σε φορτίο στο Guam, ένα νησί στον Δυτικό Ειρηνικό, περίπου 3000 χλμ βόρεια της Αυστραλίας. Το καφέ φίδι δέντρου θηρεύει σε αυτόχθονα είδη, σαύρες και πουλιά, και προκαλεί συχνές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος με την αναρρίχηση σε ηλεκτρικά σύρματα. Είναι έτσι υπεύθυνο για σημαντικές οικονομικές απώλειες.
Η γρίπη των πτηνών, γνωστή και ως ο ιός του H5N1 απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1996 από μια χήνα εκτρεφόμενη στην επαρχία Guangdong, Κίνα (ΠΟΥ). Εξαπλώθηκε από τα αποδημητικά πτηνά. Σε νέα περιβάλλοντα μολύνει τα πουλερικά, τα υδρόβια πτηνά, ορισμένα θηλαστικά και ακόμη και τους ανθρώπους.
Tο γιγαντιαίο γουρουνόχορτο (Heracleum mantegazzianum) είναι ιθαγενής στην Ασία και έχει εισαχτεί στην Ευρώπη ως ένα διακοσμητικό φυτό στα μέσα του 19 αιώνα. Το φυτό έχει δύο σημαντικές επιπτώσεις. Καταρχάς αποτελεί ένα πυκνό θόλο, που ανταγωνίζεται με αυτόχθονα είδη παρόχθιας. Μεγαλώνοντας κοντά σε όχθες ποταμών επίσης οδηγεί σε αύξηση της διάβρωσης του εδάφους. Δεύτερον, αποπνέει ένα σφρίγο που ευαισθητοποιεί το δέρμα στην υπεριώδη ακτινοβολία (π.χ. ηλιακό φως), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αργή θεράπεύση των εγκαύματων και ουλών.
Τα χωροκατακτητικά είδη κάνουν ποτέ καλό;
Εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις τους, ορισμένα χωροκατακτητικά είδη μπορεί να έχουν θετικά χαρακτηριστικά. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι συχνά η αιτία ενός είδους που γίνεται τελικά εισβολής να είχε καταρχάς εισήχθη σε ένα οικοσύστημα.
Tο Μαύρο Μούρο των imalayan Blackberry (Rubus armeniacus), a native to Armenia, for example, was introduced to Europe, North America, East Asia and Australia Tο Μαύρο Μούρο των Ιμαλαΐων (Rubus armeniacus ), ένα ντόπιο είδος στην Αρμενία, για παράδειγμα, εισήχθη στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Ανατολική Ασία και την Αυστραλία τον 19ο αιώνα, λόγω της υψηλής αξίας του καρπού του. Εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις της που αυξάνεται με ταχύ ρυθμό καιγίνεται παραγκωνισμός των αυτοφυών φυτών, το μάυρο μούρο των Ιμαλαΐων παράγει βρώσιμα μούρα που απολαμβάνονται και από την άγρια φύση και από τους ανθρώπους.
Πόσα ξένα είδη (φυτά, ζώα και μικροοργανισμοί) υπάρχουν στην Ευρώπη;
Τί νομίζετε;
- 2,000
- 6,000
- 11,000
- 24,000