4. Εισβάλλοντα Είδη στον Ωκεανό
Παγκόσμια διανομή των θαλάσσιων εισβάλλοντων ειδών
Τα θαλάσσια εισβάλλοντα είδη βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Είναι ιδιαίτερα συχνά σε παράκτιες περιοχές μέσα και γύρω από τα λιμάνια, καθώς τα περισσότερα από αυτά έχουν μεταφερθεί από τα πλοία (η μεταφορά ξενικών ειδών θα εξηγηθεί αργότερα). Οι ωκεανοί που πλήττονται περισσότερο από τις θαλάσσιες εισβολείς είναι ο Βόρειος Ατλαντικός, ο Βόρειος Ειρηνικός και ο Ανατολικός Ινδο-Ειρηνικός (Βλέπε χάρτη παρακάτω). Στον Βόρειο Ατλαντικό, για παράδειγμα, 240 ξένα είδη έχουν καταγραφεί, το 57% των οποίων είναι επιβλαβή ή χωροκατακτητικά είδη (Al Molnar et. 2008). Στα θαλάσσια χωροκατακτητικά είδη συμπεριλαμβάνονται τα ψάρια, μύδια, φύκια, κοράλλια, βότανα και τα θα΄λασσια χόρτα.
Υπάρχουν είδη που εισβάλλουν σε νέα περιβάλλοντα στους ωκεανούς, αλλά δεν είναι θαλάσσιας προέλευσης.
Το κινέζικο καβούρι mitten (Eriocheir sinensis), για παράδειγμα, κυρίως ζει σε γλυκά νερά, αλλά μεταναστεύει προς την θάλασσα για να αναπαραχθεί. Tο καβούρι mitten είναι ιθαγενής της περιοχής Fukien στην Κίνα, προς τις δυτικές παράκτιες περιοχές της Κορέας.
Το 1912 ένα δείγμα ανακαλύφθηκε στον ποταμό Aller, παραπόταμος του Weser, στη Γερμανία. Από τότε το καβούρι mitten έχει
διανεμηθεί σε όλη την Ευρώπη, από τη Βόρεια Φινλανδία στη Νότια Γαλλία, καθώς και στην ήπειρο της Βόρειας Αμερικής. Τα νεανικά καβούρια mitten
μπορούν να εισχωρήσουν μέχρι και 1500 χιλιομέτρα, ενώ αυξάνονται στο μέγεθος των ενηλίκων. Επίσης, είναι σε θέση να διασχίζουν την στεριά να εισέλθουν σε νέα συστήματα ποταμών.
Το καβούρι mitten μάλλον εισήχθη στην Ευρώπη μέσω του έρματος των πλοίων, αλλά και η εκ προθέσεως εισαγωγή δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Το καβούρι mitten είναι βρώσιμο και μπορεί να έχει εισαχθεί για καλλιέργεια.