3. Schadelijke algenbloei

Algen in het nieuws
Wat vertellen deze koppen je over de eigenschappen van algen?










Algen - Wat zijn dat?

Algen zijn fotosynthetische organismen die in de meeste habitats voorkomen, van zee- en zoetwater tot woestijnzand en van kokend hete geisers tot sneeuw en ijs. Ze variëren van kleine, eencellige vormen tot complexe meercellige vormen, zoals de reuzekelp van de oostelijke Stille Oceaan, die meer dan 60 meter lang wordt en dichte zeebossen vormt (Smithsonian).

Goede algen of slechte algen?

Uit de nieuwskoppen heb je waarschijnlijk opgemaakt dat algen zowel nuttig als schadelijk kunnen zijn. Algen zijn belangrijk als primaire producenten van organisch materiaal aan de basis van de voedselketen. Ze zorgen ook voor zuurstof voor ander waterleven. Algen dragen bij tot het economisch welzijn in de vorm van voedsel, medicijnen en andere producten maar ze dragen ook bij tot massale sterfte van andere organismen - bij uitbraken van algenbloei.






Dit hoofdstuk gaat over

  • hoe algen tot massale bloei komen en hoe ze vervuilers van oceanen kunnen worden


  • de effecten van schadelijke algenbloei op het mariene leven


  • hoe schadelijke algenbloei mensen kan treffen


  • het gebruik van teledetectie om algenbloei te detecteren en te volgen
Zoom Sign
Coccolithophore bloom in the Atlantic
De krijtachtige witte buitenkanten van eencellige mariene planten, genaamd coccolithoforen, kleuren het water van de Atlantische Oceaan lichtblauw. Net zoals andere types fytoplankton zijn coccolithoforen een bron van voedsel voor mariene organismen. Hoewel coccolieten klein zijn, vormen ze vaak grote, geconcentreerde algenbloeiplekken die vanuit de ruimte te zien zijn. Op 15 juni 2004 maakte de Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) op de Aqua-satelliet van de NASA deze opname van een algenbloei voor de kust van Bretagne, Frankrijk. De algenbloei was zich al een aantal dagen aan het ontwikkelen voordat deze opname werd gemaakt.
Bron: NASA, Credits: Jacques Descloitres, MODIS Rapid Response Team, NASA/GSFC