Πρόσθετο Υλικό 1.1e: Η Σύμβαση για την Πρόληψη της Θαλάσσιας Ρύπανσης από την Ρίψη Αποβλήτων και Αλλων Ουσιών 1972 και το Πρωτοκόλλου του 1996
Σύντομη ονομασία: Η Σύμβαση του Λονδίνου και το Πρωτόκολλο

Η Σύμβαση του Λονδίνου είναι μία από τις πρώτες παγκόσμιες συμβάσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και έχει τεθεί σε ισχύ από το 1975.

Στόχος της είναι να προωθήσει τον αποτελεσματικό έλεγχο όλων των πηγών της θαλάσσιας ρύπανσης και να λάβει όλα τα εφικτά μέτρα για την πρόληψη της ρύπανσης της θάλασσας από την καταβύθιση των αποβλήτων και άλλων υλικών. Σήμερα, 85 μέλη είναι μέρη της παρούσας σύμβασης.

Το 1996, το "Πρωτόκολλο του Λονδίνου" συμφωνήθηκε για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της Σύμβασης, και τελικά, την αντικατάστησε. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, όλες οι μορφές ρίψεων απαγορεύονται, εκτός από τα απόβλητα που ενδεχομένως να είναι αποδεκτά ανάλογα με το λεγόμενο "αντίστροφο κατάλογο".

Περιεχόμενα του "αντίστροφου κατάλογου"

Το πρωτόκολλο του Λονδίνου τέθηκε σε ισχύ στις 24 Μαρτίου 2006 και έχει σήμερα 32 κράτη μέρη.

Σημαντικές εξελίξεις μέσα στο πλαίσιο της Σύμβασης του Λονδίνου και του Πρωτοκόλλου

  • Οι ανεξέλεγκτες δραστηριότητες καύσης και καταβύθισης που αναπτύχθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1960 μέχρι τις αρχές του 1970 έχουν σταματήσει.
  • Η καταβύθιση ορισμένων αποβλήτων έχει εξαλειφθεί.
  • Απαγορεύσεις είναι σε ισχύ για την απόρριψη βιομηχανικών και ραδιενεργών αποβλήτων, καθώς και για την αποτέφρωση στη θάλασσα βιομηχανικών αποβλήτων και της ιλύος καθαρισμού λυμάτων.
  • Κατευθυντήριες συμβουλές έχουν αναπτυχθεί για όλα τα απόβλητα του αντίστροφου καταλόγου.
  • Έχει αναπτυχθεί η καθοδήγηση στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Λονδίνου.
  • Κατευθυντήριες συμβουλές έχουν επίσης αναπτυχθεί για τη δειγματοληψία και ανάλυση των συλλεγόμενων υλικών που προορίζονται για ρίψη στη θάλασσα.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σύμβαση του Λονδίνου και του Πρωτοκόλλου στο www.londonconvention.org.