4. Massatoerisme

Duurzaam toerisme

De reisster

Een reisster probeert greep te krijgen op de vraag naar een edel respectievelijk duurzaam toerisme door de ecologische, economische en maatschappelijke effecten meetbaar te maken met behulp van indicatoren. De specifieke componenten van een bezoek (reis daar/hier, uitstappen in het doelgebied, onderdak, activiteiten) krijgen punten met het oog op de economie, cultuur en het potentieel van een gebied van ongerepte natuur en worden aangeduid op een grafiek.

Zoom Sign
De reisster
De reisster als een uitgewerkt concept "duurzaam reizen".
Bron: Hopfinger 2007

Taak 1:
a) Beschrijf bovenstaande figuur.
b) Is de uitgebeelde reis duurzaam? Geef redenen op voor je uitspraak met behulp van de opgegeven categorieën.

 

Zie de wereld, bescherm de aarde

Verslag van CNN.com over duurzaam toerisme

Verwijzingen naar eco-tours duiken op in tijdschriften, gidsen en advertenties voor alles, van tochten in regenwouden in Bangladesh tot vogelobservatiereizen door Oaxaca, Mexico.

Maar wat is ecotoerisme precies? Dat is moeilijk om nauwkeurig aan te duiden, verklaarde Trey Byus, Ondervoorzitter Field Operations and Program Development voor Lindblad Expeditions, een reismaatschappij die zich specialiseert in zeereizen naar verafgelegen locaties van Antarctica tot de Azoren. "Indien je dit zou vragen een grote verscheidenheid aan firma's, denk ik dat je een grote verscheidenheid aan antwoorden zou krijgen wat ecotoerisme eigenlijk betekent," zei hij. "Je hebt een maatschappij die zegt, 'Ja, we zijn een ecotoerismemaatschappij, want we hebben een groene brochure en deze is gemaakt met inkt op basis van soja'of zoiets," zei Byus. "OK, dat is mooi, maar dat is niet het hele verhaal. Je hebt meer nodig dan dat alleen." Omdat ecotoerisme vaag gedefinieerd is, neemt Lindblad Expeditions afstand van het label. Toch zegt de maatschappij dat zij een strikt milieubeheerssysteem heeft, nauw samenwerkt met regionale natuurbehoudpartners en vaak plaatselijke medewerkers inhuurt.

De International Ecotourism Society (TIES), een in Washington gevestigde, niet gouvernementele organisatie, definieert ecotoerisme als "verantwoordelijk reizen naar natuurgebieden dat het milieu behoudt en het welzijn van de lokale mensen verbetert." Een positieve impact op een bestemming hebben lijkt redelijk - maar hoe komt een reiziger te weten of de hotels, uitrustingsleveranciers en attracties, die het ecotoerismelabel gebruiken, werkelijk in orde op vlak van milieu en sociaalbewust zijn? Laura Ell, een woordvoerster voor TIES, raadt aan specifieke vragen te stellen: Wat doet de dienstverlener voor het milieu en de gemeenschap? Heeft hij/zij een opleidingstraject voor toeristen en lokale bevolking? Welke maatregelen nemen ze om water en energie te besparen? "Nog iets dat in deze sector belangrijk gaat worden is certificering," zei Ell. Bepalen wat verschillende certificaten betekenen, kan voor de consument verwarrend zijn, gaf zij toe. Met 60 tot 70 internationale certificeringsorganisaties voor toerisme, lopen de normen ver uiteen. De kosten zijn ook een probleem, aangezien certificeringsorganisaties vaak niet voldoende fondsen hebben om de activiteiten die ze certificeren te bezoeken. De Rainforest Alliance en TIES werken met andere toeristenorganisaties om een erkenningsraad op te zetten. "We vonden dat het nodig was om deze allemaal onder één noemer samen te brengen om ervoor te zorgen dat wanneer mensen op een plaats terechtkomen die een gecertificeerde ecotoerismebestemming is, dat ze niet zomaar op een plaats terechtkomen die een buitenhuis heeft en toevallig midden in de natuur ligt," zei Bina Venkataraman, een woordvoerster van Rainforest Alliance. Ondanks de verschillen in certificeringsorganisaties helpen ze toch bezoekers in de juiste richting te wijzen, volgens Ell.

Lees verder!