4. Massatoerisme

Casestudie Tenerife    (7/8)

Economische groei

De ontwikkeling van toerisme op Tenerife heeft geleid tot problematische veranderingen en de inname van sommige vegetatie- en bebouwde gebieden van het landschap. Er zijn echter ook positieve effecten geweest, in het bijzonder de economische groei.

Toerisme kan de economie van niet ontwikkelde regio's stimuleren, wat helpt om economische verschillen binnen een land te verminderen. Toerisme wordt algemeen aanzien als een economische factor van regionale, nationale en internationale betekenis.

De "economische motor" van toerisme doet zich voor in Tenerife. Tussen 1975 en 1990 ging de economische groei van het eiland met ongeveer 3,6% omhoog, waarbij een van de redenen de groei van de toeristische sector was, welke tegenwoordig goed is voor 45% van het bruto binnenlands product.

In tegenstelling tot de toename van de toeristencijfers en de bloei van de sector, daalde in de periode van 1940 tot 1975 de landbouwproductie van 50% tot 20%. De dienstensector nam in dezelfde periode toe, vooral in de sectoren handel, transport, bouw en diensten van 27% tot 51%. Het aandeel van de diensten in het bruto binnenlands product nam toe van 61,3% in 1973 tot 78,4% in 1993 (Naumann 2008).

 

Zoom Sign
Toerisme als werkgever
Verhouding van werknemers in toeristensector t.o.v. alle werknemers in % Toerisme als werkgever.
Bron: eigen illustratie, Gegevens: Weidner 2002