2. Verstedelijking

Verstedelijking en beleidsreacties

Het verstedelijkingsproces verloopt zeer verschillend en volgens een ander tijdsverloop in geïndustrialiseerde en ontwikkelingslanden. De Europese steden zagen de meest intensieve groeiperiode in de tweede helft van de 19de eeuw. In die tijd was de groei hoofdzakelijk gesteund op de geleidelijke immigratie van de plattelandsbevolking en minder door geboorteoverschot in de steden (met een hoog sterftecijfer).

Tegenwoordig speelt het geboorteoverschot de belangrijkste rol in de ontwikkelingslanden. Bovendien is de groei van de steden tweemaal zo hoog als in de industrielanden. De meeste immigranten gaan naar de veronderstelde aantrekkelijke megasteden, waarin, in tegenstelling tot de opkomende steden in Europa van de 19de eeuw, slechts een klein aantal jobs beschikbaar is.

Part of Monaco
Deel van Monaco.
Bron: Google Earth

 

Het grootste verschil met de metropolen van het Westen is de groeidynamiek. Op de tweede plaats was en is de metropoolinfrastructuur in ontwikkelingslanden niet voorbereid op zo'n toevloed (Bauer et al. 2005, Claaßen 2008).

Wanneer laaggeschoolde, arme migranten van landelijke gebieden naar stadsgebieden verhuizen, worden ze tot een nieuw soort proletariaat dat weinig te verliezen heeft. De nieuwkomers kruipen bijeen in overbevolkte appartementsgebouwen, armzalige verblijven, en krioelende krottenwijken omdat huisvesting de massale instroming niet kan bijhouden. Steden in de ontwikkelingswereld hebben bovendien gebrek aan uitvoerbare wetten op vlak van ruimtelijke ordening. Ruimtelijke ordening is vaak minimaal, niet doeltreffend of niet opgelegd (De Blij, Murphy 2003, Dutt, Noble 2003).

De bevolkingsgroei, vooral in het hart van de megasteden, wordt door de lagere klasse teweeggebracht. Dit leidt tot een permanent intra-stedelijk aggregatieproces, gepaard gaande met marginalisering van de bevolking die in dit gebied woont. De boven- en middenklassen veroorzaken echter een groei van de buitenwijken (Bronger 2004).

Niettemin hebben de steden een ongeschonden aantrekkelijkheid. "Zelfs wanneer de leefomstandigheden in de stad beroerd zijn, zijn ze nog steeds beter dan de levensomstandigheden op het platteland" (Bauer et al. 2005).

Taken: 1. Verklaar de basisverschillen van verstedelijking in ontwikkelings- en geïndustrialiseerde landen.
2. Onderzoek kritisch de reacties van regeringen in de Derde Wereld op het verschijnsel van landelijke-stedelijke migratie (zie tabel).

Beleidsreacties op landelijke-stedelijke migratie in de Derde Wereld

Beleidsbenaderingen Beweegreden Types beleid en programma's
Negatief Benadrukt de ongewenstheid van migratie en tracht barrières op te richten tegen volksverhuizing en migranten gedwongen te 'deporteren' Gesloten stad, passeerwetten, deportatie, met de grond gelijk maken van illegale nederzettingen, gedwongen verhuizing van stads- naar plattelandsgebieden, registratiesysteem, tewerkstellingscontroles, beperkte toegang tot huisvesting, voedselrantsoeneringssystemen
Inschikkelijk Aanvaardt migratie als onvermijdelijk en tracht de negatieve effecten te minimaliseren op plaatsen van oorsprong en bestemming Verbeteren van krottenwijken, creëren van jobs in de stad, arbeidsintensieve industrialisering, wetgeving t.a.v. minimumloon, investering in stadsinfrastructuur, verbeterd maatschappelijk welzijn, verbeteringen in vervoer
Manipulerend Aanvaardt migratie als onvermijdelijk en zelfs wenselijk in sommige gevallen, maar tracht migratiestromen door te sturen naar alternatieve bestemmingen Kolonisatie, landnederzetting, landontwikkeling, stedelijke, industriële en administratieve decentralisatie, informatiesystemen, beheer van contactnetwerken
Preventief Pogingen om het hoofd te bieden aan de grondoorzaken door armoede, ongelijkheid en werkloosheid aan de bron aan te pakken en door de aantrekkelijkheid van stadsgebieden voor potentiële migranten te verminderen Landhervorming, versterking van de landbouw, landbouwuitbreiding, investeren in plattelandsinfrastructuur, plattelandsindustrialisering, platteland-stadshandelsvoorwaarden verbeteren, stadsvooroordeel verminderen, propaganda ten gunste van plattelandssector
Voornaamste beleidsreacties op landelijke-stedelijke migratie in de Derde Wereld.
Bron: Parnwell 1993, geciteerd in Pacione 2001