Mexico-Stad (1/3)
Mexico-Stad is een van de snelst groeiende megalopolissteden in de wereld. De stad, die in 1325 in de hooglanden van Mexico gesticht werd, is aan drie kanten omgeven door bergen en vulkanen op hoogvlakten. De stadsgrenzen zijn onduidelijk en strekken zich uit over bijna het hele bekken. Als hoofdstad van Mexico, is de stad de grootste industriële site, het belangrijkste kruispunt, het cultureel centrum van het land en de historische binnenstad heeft een erkenning als cultureel werelderfgoed van de UNESCO. Tegenwoordig is Mexico-Stad ook een lawaaierige, overvolle centrale stad met verkeersopstoppingen, die wordt gedomineerd door hoogbouw en omringd door honderden krottenwijken (Bauer et al. 2005, Claaßen 2008, De Blij, Murphy 2003, UNEP).
Taak: Vergelijk de beide satellietbeelden van Mexico-Stad. In welke richting is de stad uitgedijnd? Kun je redenen daarvoor bedenken?
In 1973 had Mexico-Stad een bevolking van ongeveer 9 miljoen. Tegen 1986 was de bevolking van Mexico-Stad tot 14 miljoen gestegen. In 1999 had Mexico-Stad een bevolking van 17,9 miljoen, wat het tot het tweede grootste metropoolgebied in de wereld maakt na Tokio. Verwacht wordt dat de Mexicaanse hoofdstad nu naar 25 miljoen inwoners groeit. Deze snelle stadsgroei heeft bijna onoplosbare milieuproblemen teweeggebracht (Appleby 2007, Claaßen 2008, UNEP).
De bevolking en het verstedelijkt gebied van Mexico-Stad zijn sinds het midden van de twintigste eeuw dramatisch toegenomen. Beide groeien in ingewikkelde patronen verder -terwijl de stadskern enige bevolking heeft teruggekregen, gaat de suburbanisatie snel voort. Het Federaal District beslaat ongeveer 1.484 km². In de verstedelijke noordelijke sector is open en recreatieruimte schaars. De bruto residentiële dichtheid van het Federale District is ongeveer 5.900 mensen per km² (The Urban Age Project).