Los Angeles

Los Angeles
Los Angeles. Bron: NASA

LA en haar metropoolgebied is uitgegroeid tot een etnisch uiteenlopende, semi-tropische megalopolis, die er aanspraak op maakt het voornaamste centrum van het westen van de V.S. te zijn. Zij is een van 's werelds, en Amerika's tweede grootste stedelijk gebied met een bevolking van 18 miljoen mensen.

Los Angeles, "stad met de duizend voorsteden", heeft geen stadscentrum zoals vele Europese steden. In feite heeft zij een hoogbouwontwikkeling binnen het CBD (Central Business District), maar de voorstedelijke ring strekt zich uit tot 50 mijl (80 km) van het district langs de westkust.

De economie van de stad is gebaseerd op internationale handel, lucht- en ruimtevaart, landbouw, toerisme en filmindustrie. Los Angeles biedt een kijkje op de typisch kosmopolitische en mondiale stad van de toekomst (NASA).


Informatie over de satellietbeelden

In Los Angeles speelt het lokale openbaar vervoer nauwelijks een rol. Een uitbreiding van de metro is niet rendabel vanwege de grote kosten voor beveiliging tegen aardbevingen en de lage bevolkingsdichtheid; enkel busverkeer is rendabel. Daarom zijn de inwoners van de stad bijna volledig afhankelijk van hun auto's. Met een gemiddelde van 72 uren verkeersopstopping per persoon per jaar staat Los Angeles jammer genoeg aan de top van de filestatistieken van de V.S. (Claaßen 2008).

De "horizonstad" bedekt voor het grootste deel de kustvlakten en ligt binnen de landinwaarts gelegen valleien. De tussen- en nabijgelegen bergen zijn over het algemeen te ruig voor veel stadsontwikkeling. Dit komt grotendeels omdat de bergen "jong" zijn, wat wil zeggen dat ze nog steeds gevormd worden (en eroderen) in deze seismisch actieve (onder aardbevingen lijdende) regio (NASA).

Stadsgebieden

Stadsgebieden zijn reusachtige agglomeraties met een veelvoud aan centra die op bepaalde manieren afzonderlijk functioneren maar verbonden zijn in een grotere metropolitische sfeer, een aparte en verschillende economische, sociale en politieke entiteit binnen een groter stedelijk kader. Los Angeles is een prototype van dergelijke stadsgebieden met een stadslandschap bestaande uit meerdere kernen.

De stad bestaat grotendeels uit verspreide woningbouw met één verdieping, doorsneden door een netwerk van straten en autowegen. Regionale shoppingcentra, bedrijfs- en industrieterreinen in de voorstedelijke zone worden de CBDs (centrale bedrijfsdistricten) van de buitenkernen.

De groei van de buitensteden is het kenmerk geweest van de Amerikaanse verstedelijking sinds de jaren '60. In de jaren '70 en '80 werden superautowegen, ringwegen en andere verkeersaders gebouwd. Na ca. 1970 verrezen nieuwe voorstedelijke stadscentra, de zogenaamde randsteden, om hun nieuwe lokale economieën te dienen als knooppunten met veelzijdige activiteiten. In de jaren '80 was de vestigingsgroei ongeveer 26%, maar alhoewel het tegenwoordig afgenomen is, breidt de stad zich nog steeds uit langs de autowegen.

Het model van stadsgebieden vormt de laatste stap vooruit in het interpreteren van de stadsstructuur (Claaßen 2008, De Blij, Murphy 2003).

Los Angeles in verschillende perspectieven


Informatie over de beelden

"Veel mensen zien in Los Angeles een stad die afhankelijk is van de wagen en ontworpen is voor comfort en levenskwaliteit, waarin straten en parkeerplaatsen meer dan de helft van het stadsgebied uitmaken, waar veel belangrijke politiek-culturele en sociale idealen gerealiseerd werden." (Schneider-Sliwage, geciteerd in Claaßen 2008)

Taken: 1. Beschrijf met behulp van de verschillende beelden de topografische positie van de stad en haar natuurlijke barrières.
2. Identificeer de gevolgen van sterke suburbanisatie in het gebied van Los Angeles.
3. Vergelijk de suburbanisatie in Los Angeles met de suburbanisatie van de andere in de module weergegeven steden (Mexico-Stad, Londen, Johannesburg of Mumbai).
4. Probeer het bovenstaande citaat uit te leggen en dit te evalueren met betrekking tot de verstedelijking in de V.S.