4. Absorptie en verstrooiing
Wat wiskunde
We beginnen met een focus op de kleinste - oneindig kleine - schaal binnen een absorberende stof die vanaf de linkerkant wordt verlicht. Het licht heeft een intensiteit van in het punt . Slechts een oneindig kleine stap verder, in het punt , is de intensiteit met een oneindig kleine hoeveelheid , afgenomen, zodat het kan worden beschreven als .
Er wordt aangenomen dat de afname evenredig is met en :
Bovendien is de afname afhankelijk van de absorptie-eigenschappen van de stof. Deze speciale eigenschappen worden gekarakteriseerd door de absorptiecoëfficiënt a, waardoor proportionaliteit een vergelijking wordt:
Door transformatie wordt de volgende differentiaalvergelijking verkregen:
die nu moet worden opgelost (of: geïntegreerd). In woorden is de oplossing gemakkelijk te vinden:
"Gevraagd is de intensiteit
, ..."
links: "...waarvan de differentiatie ten opzichte van
..."
rechts: "... resulteert in
met de extra factor
."
De functie die dat kan is de exponentiële functie: Hij blijft bestaan wanneer hij wordt afgeleid of geïntegreerd. Een mogelijke aanpak voor het oplossen van het probleem is dus:
wat leidt tot de initiële differentiaalvergelijking wanneer deze wordt gedifferentieerd ten opzichte van :
Daarom is de exponentiële vergelijking de weg naar de oplossing.
In het punt moet de intensiteit gelijk zijn aan (Laat dit de intensiteit aan het begin zijn, de vorige benadering geeft voor de waarde 1), en moet worden ingevuld aan de rechterkant van de vergelijking. Dit leidt tot de uiteindelijke oplossing:
Dit is de wet van Lambert: De intensiteit van licht neemt exponentieel af op zijn weg door een absorberend medium, terwijl de afname afhangt van de absorptiecoëfficiënt van het medium.
De afmeting van de absorptiecoëfficiënt is een inverse lengte. Afhankelijk van de waarde kan deze in verschillende eenheden worden weergegeven:
- voor de wolkenvrije atmosfeer meestal in 1/km,
- voor water in 1/m,
- voor sterk absorberende materialen (bijv. vlekken van milieuvervuiling door ruwe olie) in 1/μm.