Supplement 2.6: Differentialen en afgeleiden (4/4)
De stroomsnelheid als voorbeeld van een vector
Het formalisme dat tot nu toe is gegeven, geldt niet alleen voor scalaire grootheden zoals de temperatuur, maar ook voor vectoren, bijvoorbeeld de snelheidsvector. Als in de vergelijking
wordt vervangen door , wordt het:
De notaties 'Lagrangiaanse en Euleriaanse vorm' en 'convectieve term' worden op dezelfde manier gebruikt. Er moet echter speciale aandacht worden besteed aan de haakjes. Wat betekent dat?
De term in het voorbeeld van temperatuur is het scalair product van de vectoren en . De volgorde van vermenigvuldigen is in dit geval niet van belang: het is ook juist om eerst uit te rekenen en het scalaire resultaat vervolgens met te vermenigvuldigen.
De term is echter niet gedefinieerd en daarom is de volgorde van vermenigvuldigen hier van belang. Dit wordt verduidelijkt door de haakjes in de term . Het puntproduct tussen haakjes wordt
en het resultaat - een scalair - wordt vermenigvuldigd met ,
zijn cartesiaanse componenten:
De totale afgeleide van de snelheid in componenten wordt dus:
Dit zijn de fundamentele kinematische relaties die gebruikt worden voor de fysische beschrijving van stromingen: ze specificeren de versnelling van vervormbare media zoals lucht en water.
Door andere versnellingstermen toe te voegen die het gevolg zijn van krachten als oorzaak en gevolg van versnelling, wordt de hydrodynamische impulsvergelijking verkregen. Als wrijving tot de krachten behoort, is het resultaat de Navier Stokes-vergelijking van hydrodynamica.
De volgende grafiek toont de trajecten van oppervlakte drijvers, met in dit voorbeeld een kleurenbalk die de drijfsnelheid in m/s weergeeft. Hieruit blijkt dat de drijfsnelheid erg variabel is en bovendien hoge waarden kan aannemen in open zee. Dit is een voorbeeld van de Lagrangiaanse weergave van stromingen.
De volgende grafiek toont een tijdreeks van oceaanstromingen over twee dagen in de Waddenzee van Nedersaksen bij het eiland Spiekeroog. Het diagram toont de stroomsnelheid, die wordt gekenmerkt door de halve dag cyclus van de getijden, en de stroomrichting die wordt gedomineerd door de noord-zuid richting door de getijdeninlaat van Spiekeroog. Dit is een voorbeeld van de Euleriaanse weergave van de stroomsnelheid.
Met satellietradarhoogtemeting is het mogelijk om wereldwijde oceaanstromingen te bepalen aan de hand van de gemeten topografie van het oceaanoppervlak. Voor dit aspect vindt u een video van enkele jaren gerealiseerd door NASA's Scientific Visualization Studio met aanvullende links als voorbeeld van een Lagrangiaanse weergave van oceaanstromingen.