2. Temperatuurstraling
Licht als deeltje: De stralingswet van Planck (2/2)
Straling als functie van de golflengte
Microgolven worden meestal aangeduid met hun frequentie, terwijl zichtbaar licht meestal wordt gekenmerkt door het gebruik van golflengten. De stralingswet van Planck is afhankelijk van de golflengte:
Hoe realiseer je een holtestraler die straling uitzendt als een zwart lichaam dat de stralingswet van Planck volgt? Dit hangt sterk af van de temperatuur van de straler, met andere woorden van de gewenste golflengte in het spectrum.
Planck-stralers
Bij kamertemperatuur is een zender met een maximale straling van ongeveer 10 μm in thermisch infrarood relatief eenvoudig te installeren. Een doos van zwart karton met een kleine opening is geschikt, zoals studentenexperimenten met zwarte kubussen laten zien. De opening blijkt donkerder zwart te zijn dan het zwarte karton. Uit de holte komt infrarode straling waarvan het spectrum bij benadering overeenkomt met het verloop van de stralingswet van Planck voor kamertemperatuur.
Voor toepassingen met hoge precisie, waarbij de temperatuur van de straler variabel moet zijn binnen een bereik van kamertemperatuur tot 1500°C resp. 1200 K, worden verwarmingsovens gebruikt die lijken op de ovens die 120 jaar geleden werden gebruikt in het lichttechnisch laboratorium van de in Berlijn. Er wordt veel zorg besteed aan de uitwendige isolatie en gelijkmatige verwarming van de binnenruimte om een thermisch evenwicht aan de binnenkant te verkrijgen. De temperatuur die gemeten wordt door de thermometer op de binnenwanden zal dan voldoende overeenkomen met de stralingstemperatuur van de Planck-straling die uit de opening komt.
Op de volgende pagina's worden meer stralingswetten gepresenteerd. Ze zijn deels wiskundig ambitieus en niet vereist voor een eerste begrip. Je kunt direct doorgaan naar de pagina's over zonnestraling.