2. Temperatuurstraling
Absorptie en emissie: De stralingswet van Kirchhoff (2/4)
De kleur van objecten
Met de reflectie van straling is tot nu toe geen rekening gehouden. De relevantie van absorptie, emissie en reflectie kan worden geïllustreerd met behulp van een oven en een aantal kopjes van verschillende kleuren.
De kopjes zenden zelf geen zichtbaar licht uit. Het is eerder het binnenvallende daglicht of de binnenverlichting dat in verschillende mate wordt gereflecteerd door het glazuur op het oppervlak van de kopjes. Technisch gezien is het alleen het licht dat niet wordt geabsorbeerd door het kleurrijke glazuur dat wordt gereflecteerd. Zodra de reflectie zich in het blauwe, groene of rode spectrale bereik bevindt, lijkt het glazuur blauw, groen of rood. Daarom zijn de kopjes kleurrijk.
In de volgende stap wordt de kamer verduisterd. Kleuren kunnen niet langer ontstaan door reflectie en absorptie van het daglicht. Binnenin de oven wordt een bijna geïsoleerde holte gecreëerd, vergelijkbaar met die op de vorige pagina. Verhit tot rode warmte wordt het volgende beeld onthuld bij het openen van de deur.
De kopjes en de binnenwanden van de oven glanzen rood door de hoge temperatuur. De tekeningen van de glazuren zijn nauwelijks zichtbaar, de mate van emissie is dus niet op elke plek hetzelfde. Daardoor zijn de kopjes eerder grijze lichamen dan perfect zwarte. Op de voorgrond lijken ze iets donkerder, wat duidt op lagere temperaturen als gevolg van warmteverlies door de open deur. De structuren van de zijwanden van de oven glanzen ook op verschillende manieren. Het thermisch evenwicht is dus niet perfect.
Als de kopjes en de wanden idealiter zwarte lichamen van exact dezelfde temperatuur zouden zijn, zouden ze de eigenschap van een homogene kleur en helderheid hebben. De kopjes voor de binnenwanden van de oven zouden onzichtbaar zijn.