Wanneer vindt het verbleken van koralen plaats?

Verbleken van koralen - of in het Engels 'coral bleaching' - is één van de belangrijkste bedreigingen van koralen.

De precieze oorzaak van het verbleken van koralen is nog steeds onbekend.

Het verbleken van koralen wordt meestal gezien als een reactie op een stressvol of schadelijk omgevingsmilieu. Helaas kan stress voor koraalriffen uit verschillende hoeken komen.

Enkele oorzaken zijn:

  • overmaatse sedimentatie,
  • vervuiling,
  • veel zonlicht,
  • laag zoutgehalte
  • verhoogde watertemperaturen die kunnen beschouwd worden als meest belangrijke oorzaak.

Veel van deze oorzaken kunnen toegeschreven worden aan klimaatsveranderingen.

In de laatste decennia is er een duidelijke relatie waar te nemen tussen het verbleken van koralen en stijgende temperaturen aan het wateroppervlak. Er wordt in de nabij toekomst een verdere stijging verwacht in het verbleken van koralen als gevolg van hogere temperaturen.

Een stijging van 1 à 2 graden over een periode van blootstelling van ongeveer één maand zorgt reeds voor een duidelijke verbleking van de koralen.

Sea surface temperature and coral bleaching
Sea surface temperature and coral bleaching
Wijzigingen in temperaturen aan het wateroppervlak en 'coral bleaching events' tijdens de El Niño van 1997-1998. Bron: World Resources Institute.

Op de kaart kan je duidelijk de wijzigingen in temperaturen aan het wateroppervlak en 'coral bleaching events' zien tijdens de grootste El Niño van de eeuw (1997-1998).

Hoewel er al lange tijd waarnemingen worden gedaan van koralen die verbleken, is er in de laatste jaren een stijging waar te nemen! Het verbleken van koralen is niet alleen meer verspreid, maar ook veel ernstiger dan vroegere verblekingsgebeurtenissen. In sommige riffen stierven tot 95% van de koralen. Op bepaalde plaatsen zijn omvangrijke, eeuwenoude koralen gestorven. Op enkele andere plaatsen dan weer, moet opgemerkt worden dat er een gedeeltelijk herstel is, met slechts een verlies van een paar koralen.