Klimaatsveranderingen

Wat zijn de gevolgen van klimaatsveranderingen voor koraalriffen?

Tot medio 1990 dachten wetenschappers dat klimaatsveranderingenen weinig invloed hadden op koralen.
In 1997-1998 was er echter, vermoedelijk als gevolg van klimaatsveranderingen, een stijging in de zeetemperatuur waarbij bijna 16% van de koralen werden gedood. Vanaf dan werd meer en meer onderzoek uitgevoerd naar de gevolgen van klimaatsveranderingen op koraalriffen.

Allle bevindingen leiden tot de conclusie dat bovenstaande vraag niet één maar meerdere antwoorden heeft.

Zeespiegelstijging

De huidigeKlimaatsveranderingen houdt een temperatuursstijging in, met het smelten van ijskappen en gletsjers als gevolg. Al dit smeltwater vloeit uiteindelijk naar de zee, wat op zijn beurt zorgt voor een stijging van de zeespiegel.

Koraalriffen zullen op verschillende manieren hierop reageren, afhankelijk van de mate van groei van de koraalriffen en de zeespiegelstijging. Koraalriffen zullen proberen de zeespiegelstijging:

  • 'volgende' riffen slagen er in hun top net onder of net boven de zeespiegel te houden;
  • 'bijbenende' riffen kunnen eerst de zeespiegelstijging niet volgen, maar lukken daar wel in eenmaal de stijging vertraagt;
  • 'opgevende' riffen stoppen, door bepaalde redenen, eenvoudigweg met aangroeien.

Temperatuurstijgingen aan het wateroppervlak

Stijgingen in de temperatuur aan het wateroppervlak, door klimaatsveranderingen, zijn de belangrijkste oorzaak voor het verbleken van koralen.

Zoom Sign
temperatuur aan het wateroppervlak
Verwachte veranderingen in de temperatuur aan het aardoppervlak in 2099. Bron: IPCC 3th assessment report: Climate change 2001, The Scientific Basis, 2001.

Er werd een duidelijke stijging waargenomen in koraalziektes. De stijging is ook te wijten aan een stijging in menselijke activiteiten zoals hoge concentratie aan nutriënten, stijging in stoftransport, toxische chemische vervuiling…

Zieke koralen, Southwater Cay, Caraïben, Belize. Bron: ReefVid.

Atmosferische circulatie, neerslag en tropische stormen

De verandering in atmosferische circulatie, met een verhoging van neerslag als gevolg, zorgt voor meer run-off. Een verhoging van run-off brengt een stijging in nutriënten- en sedimentenafvoer in de zee met zich mee. Dit kan op zijn beurt zorgen voor een bedekking van de koraalpoliepen, wat kan leiden tot de vernietiging van de poliepen door een gebrek aan zonlicht.

Neerslag en rivieren zijn beide een bron van zoet water. Wanneer beide in overvloed aanwezig zijn, kan dit zorgen voor een daling in het zoutgehalte aan de kust. Deze daling in saliniteit kan nefast zijn voor de riffen.

Een andere vernietigende kracht voor koralen zijn grote golven tijdens tropische stormen.

Temperatuursextremen en El Niño

Een stijging in de omvang en sterkte van temperatuursextremen kan een belangrijke oorzaak zijn van het verbleken van koralen. Hetzelfde gebeurt tijdens een versterkte El Niño-fase.

Wat is het El Niño-Southern Oscillation fenomeen?

Te veel CO2 in de oceaan

De hoeveelheid CO2 in het zeewater beïnvloedt de pH van het zeewater waarbij geldt dat hoe meer CO2 er in de oceanen zit, hoe lager de pH-waarde zal zijn. Dit proces wordt verzuring genoemd. Enerzijds verzwakt een verzuring de carbonaataccumulatie, zodat deze verzwakking zorgt voor brozere koraalskeletten. Anderzijds zorgt een hogere CO2 concentratie voor een sneller oplossen van de kalkskeletten van de koralen.

Meer leren over verzuring? We zoeken het even uit!